Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?
16. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Některá jídla jsou doslova mezinárodní, jiná si i v dnešním globálním světě zachovávají svoji jedinečnost a zůstávají spojena s jedním jediným místem. To je třeba případ valašských frgálů, které si sice můžeme upéct i v Plzni, ale ty pravé a nefalšované jsou připraveny k ochutnání jen na Moravě. Kde se slavné frgály vlastně vzaly?
Třiceticentimetrový koláč
Frgály asi znáte. Jde vlastně o koláče, ale ne jen tak nějaké. Na rozdíl od těch, které běžně pečeme po celé zemi, jsou ty valašské opravdu úctyhodné - a to už jen svým průměrem, který většinou dosahuje třiceti centimetrů. Rozdíl, který je odlišuje od jiných koláčů, jako jsou například oblíbené zdobené chodské koláče, je používání jediné náplně na celý koláč. Valaši si na míchání chutí v minulosti zjevně nepotrpěli.
Mezi frgály najdeme ty s klasickými náplněmi, které bychom na sladkém koláči čekali i kdekoliv jinde, jako je náplň maková, povidlová, tvarohová, ale používá se třeba i meruňková nebo jiná marmeláda. Co už by asi čekal jen pravý Valach, to je třeba náplň kedlubnová nebo mrkvová, protože i ty do opravdu tradičních frgálů patří. Chybět samozřejmě nesmí ani sladká drobenka, která dílo završí. Umíte si to představit? Pokud ne, asi nezbyde nic jiného než se vydat na místo, kde takové koláče pečou, tedy na Valašsko.
Mohlo by vás zajímat
Nepovedený koláč, nebo krajový skvost?
Proč se ale frgál jmenuje právě takto? Přiznejme si upřímně, že to žádná velká pochvala není. V minulosti se totiž právě tímto pojmem označoval nepovedený koláč nebo také vdolek, jak se tomuto sladkému pečivu v místě jeho vzniku v minulosti říkalo. Z frgálu, který hospodyně vytáhla z pece, tedy dříve ani ona ani strávníci jistě žádnou velkou radost neměli. Až později, postupem času, se význam tohoto slova přenesl i na podařené koláče a dnes se stal jedním ze symbolů této části Česka.
Historie frgálu je opravdu dlouhá a zmínky o něm jsou dohledatelné už na počátku devatelnáctého století, tedy po roce 1800. Není nutné připomínat, že nejprve šlo ale jen o skutečně sváteční jídlo. Bílé mouky nebylo nazbyt a každý s ní musel šetřit. Svatba, posvícení nebo třeba křtiny se bez frgálu ale určitě neobešly. Hlavní náplní, která tehdy převládala, bývala povidla, a to jak z jablek, tak i z hrušek. Právě hrušně rostly na Valašku ve velkém počtu, a tak této suroviny mohly mít dostatek i chudší domácnosti.
Mohlo by vás zajímat
Co by do takového frgálu podle historických receptů mělo přijít? Samozřejmě domácí suroviny, to jistě nepřekvapí. Zajímavostí už ale je, že dřívější hospodyně jako tuk používaly kachní sádlo, které bychom v koláči pravděpodobně nečekali. Dnes je frgál pochoutkou, kterou si sice můžeme koupit bezmála kdekoliv, ale ti praví labužníci si jistě rádi udělají cestu na Valašsko, aby ochutnali ten pravý, který nikde jinde upéct snad ani nejde.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
24. 9. 2021 13:39