Sváteční a nedělní inspirace: Recepty na chvíle, kdy se u stolu sejde celá rodina
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se mělo polévkou, ideálně poctivým vývarem.
Hlavní chod záleží na tom, co konkrétní rodina považuje za specialitu. Někde je to svíčková na smetaně, někde guláš se šesti a ještě jinde pečené kuře s bramborem nebo třeba rovnou celá kachna a k ní domácí zelí. Historicky platilo, že neděle bývala jediným dnem, kdy si rodina mohla dovolit maso, a proto na stole nechybělo a bylo využito beze zbytku.
Nedělní oběd si samozřejmě žádá i sladkou tečku, která opět může být různá podle chuťových preferencí strávníků. Obvyklý je koláč, objevuje se také buchta, na které si pak rodina společně pochutná u kávy. Nezvyklá už ale není ani zmrzlina nebo jen čerstvé ovoce s trochou šlehačky.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí hořčicové řízečky
Přidáno před 1 hodinou
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 11 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Klobásy
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Žabka zavedla obslužný pult. Nabízí polévky i hotová jídla
Pochoutka pro odvážné: Čtvrtkilový pavouk opečený jako špekáček dokáže zasytit, jen se odhodlat
Popeyes v Praze: Hodinová fronta, hádky a předbíhání kvůli smaženému kuřeti. Zjišťovali jsme na místě, jestli to stojí za to