Babiččiny blbouny: Nadýchané sladké kynuté knedlíky s ovocnou náplní podle našeho receptu zvládete snadno
30. 4. 2024 Vaření
Babiččiny blbouny neboli ovocné kynuté knedlíky patří mezi sladké poklady české kuchyně. Můžeme si je připravit s čerstvým ovocem, ale také s povidly nebo marmeládou podle toho, co máme k dispozici.
Jak na ovocné kynuté knedlíky
Blbouni, to je lidový název pro ovocné kynuté knedlíky. Možná jen okolo této klasické české dobroty obcházíme a netroufáme si na ni. Ale příprava není tak těžká, jak vypadá.
Ovocné kynuté knedlíky si můžeme připravit s čerstvým ovocem (jahody, švestky, borůvky, jablka), ale také s povidly nebo marmeládou. Pak už na ně patří i nějaká ta ozdoba. Stačí tvaroh, skořice, případně cukr a máslo. Výborný sladký oběd je hotov.
Mohlo by vás zajímat
Jak vařit ovocné kynuté knedlíky
Než dáme kynuté knedlíky vařit, je třeba je správně připravit. Není na škodu si občas připomenout, jak na to. Nejprve v mouce připravte kvásek z rozdrobeného droždí, trošky cukru a vlahého mléka. Po zhruba čtvrthodině vypracujte z mouky, vejce, soli a zbytku mléka hladké těsto a nechte ho v teple kynout asi hodinu. Jemně prohnětejte, vyválejte, vytvořte knedlíky a hotové ještě nechte zhruba 10 minut dokynout. Knedlíky se pak dají tepelně upravit dvěma způsoby.
- Vaření ve vodě. Knedlíky vložte do vařící vody a vařte podle velikosti 5-12 minut. V polovině vaření otočte vařečkou knedlíky, které vyplavaly. Hotové knedlíky vyndejte z vody a propíchejte vidličkou.
- Vaření v páře. Na hrnec s vroucí vodou postavte cedník a pomastěte ho máslem nebo vyložte propíchaným pečicím papírem. Vložte knedlíky, zakryjte pokličkou a nastavte časovač na zhruba 20 minut (záleží na velikosti knedlíků). Po uvaření knedlíky propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit babiččiny blbouny
Na zhruba 16 kusů potřebujete: 400 g polohrubé mouky, 200 ml mléka (dle potřeby), 21 g čerstvého droždí, 3-4 lžíce cukru moučka a 1 vejce. Náplň: švestky (meruňky, třešně, jahody), případně povidla. Na posypání: mletý mák, tvaroh na strouhání, moučkový cukr a trošku másla na přelití.
Jak na to? Do mísy prosejte mouku a do ní udělejte větší důlek. Do důlku rozdrobte droždí, posypte moučkovým cukrem a zalijte necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypte moukou a promíchejte obsah důlku. Nechte vzejít kvásek, trvá to asi čtvrt hodiny.
Do zbytku mléka přimíchejte vajíčko a vše přilijte ke kvásku a mouce. Vymíchejte hladké těsto. V teple nechte kynout asi hodinu. Pak těsto lehce prohnětejte a jemně vyválejte na válu posypaném polohrubou moukou. Větším hrnkem vykrojte kolečka. Do nich dejte ovoce, knedlík zabalte a v ruce dotvořte kuličku. Dejte stranou odpočívat asi 10 minut, aby ještě nakynuly.
Připravte si hrnec s vroucí vodou a dokynuté knedlíky dejte vařit. Trvá to zhruba 5-12 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočte, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto. Vyndejte je z vody děrovanou naběračkou a propíchejte je vidličkou. Na talíři knedlíky posypejte cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: Připravte si babiččiny blbouny podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jaký upéct moučník s jablky? Co třeba úžasně vláčnou a chutnou jablkovou bábovku? Podle našeho videa ji zvládne i začátečník
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38