Legendární americká křidýlka Buffalo wings vznikla z nouze. Dnes má tahle delikatesa svůj vlastní festival!
19. 8. 2021 Vaření
Na kuřecí křidýlka jsou Američani odborníci. Ať už jsou pečená, smažená či grilovaná, vždy jsou obalená omáčkou a většinou neskutečně pálí. Aspoň v případě Buffalo wings to rozhodně platí. Nejlepší je si je připravit doma podle amerického receptu.
Křidýlka k fotbalovému zápasu
Kuřecí křidýlka s omáčkou doplněná nakrájenou zeleninou a dipem jsou ideálním párty jídlem. Jejich variant je spousta, jen málokteré ale pálí tak, jako Buffalo wings. Stačí je jen přiblížit k ústům a už cítíte, jak vás pálí rty. Přesto je toto jídlo v Americe neskutečně populární a většina Američanů ho má spojené se sledováním fotbalových zápasů. Vzhledem k tomu, že u takových událostí se vypije i dost piva, nikomu ta jejich pikantnost ani tolik nevadí.
Mohlo by vás zajímat
Specialita, která vznikla z nouze
Stejně jako u mnoha jiných vyhlášených specialit se i se vznikem Buffalo wings pojí zajímavý příběh. I když je teorií více, všechny se shodují v tom, že poprvé byly připraveny v Anchor baru v Buffalu, který je dodnes označován jako domov Buffalo wings. Ta nejznámější historka říká, jak je uvedeno i na stránkách Anchorbar.com, že je poprvé připravila majitelka baru Teressa Mellissimo v roce 1964. Tehdy přišla jednoho večera do baru za jejím synem Dominicem partička kamarádů a Dominic požádal matku, zda by jim nepřipravila něco dobrého. Teresse zbyly v kuchyni kuřecí křídla, z nichž většinu dělávala pouze polévku. Vzala je tedy, osmažila a obalila ve speciální tajné omáčce. Kamarádům křidýlka velmi zachutnala, začali o tom vyprávět ostatním a již brzy se do baru hrnuli hosté, aby tuto dobrotu také ochutnali. Křidýlka se rychle rozšířila do celého světa a spousta restaurací se je snažila vyrobit přesně jak v Buffalu. V roce 1982 vznikl dokonce první řetězec jen na ně zaměřený – Buffalo Wild Wings. Ty pravé originální ale dodnes seženete pouze v Anchor baru, kde pečlivě střeží tajnou recepturu na omáčku a hrdě hlásají, že pouze zde koupíte ta nejlepší křidýlka na světě. Každoročně se v Buffalu dokonce pořádá festival věnovaný pouze křidýlkům - The National Buffalo Chicken Wing Festival.
Tajná originální omáčka
I když podle Anchor baru je ta pravá receptura jen jedna, postupně se vyvinuly další recepty na buffalo wings. Nejde ani tak o návod na přípravu, ten sami na stránkách Anchor baru uvádějí, tajemstvím je recept na omáčku. Tato hodně pálivá a nakyslá omáčka je totiž tím, co dělá tato křidýlka výjimečnými. Pokud byste si chtěli podobnou udělat doma, připravuje se z vinného octa, pálivé omáčky (nejlépe Tabasco nebo Pimento, které jsou samy o sobě trochu nakyslé), případně chilli koření a rozehřátého másla. Na 8 křidýlek vám budou stačit 2 lžíce másla, půl lžičky octa a 2 lžíce chilli omáčky. V Anchor baru prý do omáčky přidávají ještě další tajné ingredience, ale tato varianta je plně dostačující. Případně můžete vyzkoušet i další pálivé omáčky a pokud byste toužili po originálu, i ten si můžete v Anchor baru objednat. Ovšem, je to trochu z ruky. Ispirujte se raději naším receptem!
Mohlo by vás zajímat
A tady je ten slíbený návod: máslo se rozpustí v kastrůlku a smíchá s ostatními ingrediencemi. Omytá křidýlka nejprve rozřízněte na kloubu a pak je dobře osušte. Smažte je v dostatečném množství oleje při teplotě 180 °C 10-12 minut nebo pečte v troubě při 220 °C 45 minut. Když jsou již uvnitř měkká a na povrchu krásně křupavá, nechte je okapat. Poté je vložte do mísy a obalte v připravené omáčce. Podávejte s na hranolky nakrájeným řapíkatým celerem a mrkví a blue cheese dipem, tedy omáčkou z kysané smetany a sýra s modrou plísní. Omáčka se zeleninou aspoň trochu zjemní vekou pálivost samotných křidýlek.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Mezinárodní den kuřecích křidélek
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30