Linecký koláč: Upečte si rakouskou specialitu z mandlového těsta s rybízovou náplní!
14. 9. 2021 Vaření
Linecké cukroví určitě znáte, už jste ale slyšeli o lineckém koláči? Oblíbenému vykrajovanému pečivu se sice hodně podobá díky své náplni, těsto má ale jiné. Linecký koláč je snadný na přípravu, využijete do něj zásoby marmelád a navíc se přímo báječně hodí k odpolednímu posezení u čaje či kávy.
Koláč věnovaný jednomu městu
Jeho název odkazuje k Linci, tento koláč ale také přímo vyvolává náladu vídeňských kaváren a cukráren a atmosféru starého mocnářství. Po Linci, metropoli Horního Rakouska, má koláč své jméno, i přesto, že existují i teorie o jistém vídeňském cukráři panu Linzerovi. Jeho existence ovšem není nijak dokázána, takže se držíme spojitosti koláče s Lincem. Podle webu Bmlrt.gv.at se první recept na tento koláč objevil již v kuchařce hraběnky Anny Margarity Sagramosy, příznačně pojmenované Linz. Vzhledem k tomu, že vyšla v roce 1653, jde tak o vůbec nejstarší objevený recept na koláč na světě. Aby těch „nej“ nebylo málo, jde i o nejstarší koláč pojmenovaný po nějakém místě. Koláč se nejvíc proslavil díky cukráři Johannu Konradu Vogelovi. Ten se v roce 1822 přistěhoval do Lince, vzal si za ženu dceru místního vyhlášeného cukráře a začal v jeho cukrárně péct právě tento koláč. Není sice jeho vynálezcem, jak se občas mylně uvádí, ale i tak mu vděčíme za to, že koláč neupadl v zapomnění. Naopak, pozvedl jej na úroveň suvenýru, který si každý musí z Lince odvézt, podobě jako z Vídně Sachrův dort.
Mohlo by vás zajímat
Poděděné recepty rakouských hospodyněk
Název linecký koláč je obecné označení, receptura na koláč není nijak chráněna jako jediná ověřená. Přesto se může v rámci Rakouska koláč pyšnit označením tradiční potravina (Traditionelles Lebensmittel). Receptů na linecký koláč existuje celá řada, již od dávných dob se dědily z generace na generaci a mnoho hospodyněk z tohoto kraje má nějaký svůj vlastní nejdokonalejší recept nebo tip. Není divu, že za více než 300 let své existence se koláč i trochu proměnil. V minulosti se třeba do těsta často místo másla používalo i sádlo, navíc se těsto dochucovalo citronovou kúrou, skořicí a hřebíčkem. To hlavní, co zůstává je ale nevysušené křehké těsto vylepšené mandlemi nebo lískovými oříšky, případně kombinací obou, a vrstva zavařeniny, která by měla být ideálně z červeného rybízu, neboť jen ta svou kyselostí dokonale doplní křupavý korpus. Existují ovšem i varianty s malinovým nebo meruňkovým džemem. Samozřejmě nesmí chybět ani charakteristická mřížka na povrchu, u níž může dát pekařka průchod vlastní fantazii a vykrájet tak navíc z těsta ozdobu v podobě lístečků nebo třeba srdíčka. A když už jsme u těch srdíček, možná se při zmínce lineckém koláči vybavíte i u nás oblíbená linecká kolečka či právě srdíčka, která se pečou nejen na Vánoce. I ony pocházejí z Lince, pečou se přímo z klasického lineckého těsta, které má trochu jiný poměr ingrediencí, a říká se jim tu linecké oči.
Zkuste jej podle prastarého návodu
Nejstarší recept na linecký koláč objevila v roce 2005 knihovnice Waltraud Faißner, která lineckému koláči doslova propadla. Napsala o něm dokonce dvě knihy Jak vyrobit linecký koláč a Linecké koláče jinak a shromáždila rovnou 70 receptů na tento koláč. Pokud byste se do něj chtěli pustit, tak proč ho zrovna neudělat podle jednoho z nejstarších receptů. Tady je! Budete potřebovat: 140 g másla, 2 žloutky, 140 g strouhaných neloupaných mandlí, 140 g cukru, 140 g hladké mouky, nastrouhanou kůru a šťávu z poloviny pomeranče, mletý hřebíček a nové koření dle chuti a rybízový džem z červeného rybízu. A jak na to? Máslo vyšlehejte do pěny a postupně vmíchejte žloutky. Přidejte mandle, cukr a mouku, pomerančovou kůru a šťávu a koření. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vyložte ji dvěma třetinami těsta. Těsto potřete rybízovou marmeládou a z poslední třetiny vytvořte na koláči mřížku. Pečte 50 minut při 175 °C. Jakmile džem uprostřed koláče začne bublat, je koláč hotový. V tomto starém původním receptu se doporučuje zdobení hotového, vychladlého koláče citronovou polevou vytvořenou ze 150 g cukru smíchaného s citronovou šťávou do zhoustnutí. Upečený koláč je dobré nechat klidně určitě aspoň do druhého dne odpočívat, aby se vše důkladně rozleželo a propojily se chutě. Pokud přemýšlíte, proč je na koláči zrovna mřížka, mělo to své opodstatnění. Otvory v ní se mohla z náplně odpařovat tekutina, těsto nezvlhlo a bylo stále krásně křupavé.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak péct svatební koláčky: Poradíme vám, jaké si máte připravit těsto a náplně
Řezy s čerstvým ovocem nemusí být složité na přípravu, ale musí dobře chutnat a krásně vypadat
Jak správně připravit křehké těsto a na co jej použít?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19