12 nejlepších zimních polévek pro zahřátí: Dáte si krkonošské kyselo, jihočeskou kulajdu nebo boršč?
5. 1. 2022 Vaření
Leden a zima vůbec jsou ideálním časem pro vaření polévek. A horké polévky jsou zase ideálním druhem jídla, které nás může v mrazech parádně zahřát. Když na to půjdete chytře a zvolíte správné suroviny, zahřejete se vlastně dvojnásobně!
Dva v jednom
Hluboký talíř, miska nebo hrníček, plný polévky, z níž se kouří, to je něco, co teď v zimě všichni potřebujeme. Ovšem kromě jídla jako takového umějí některé potraviny zahřát i svým složením. Jak uvádí portál Times of India, mezi zahřívací potraviny patří třeba červená řepa, pohanka, ovesné vločky, kuřecí a hovězí maso, vajíčka anebo zázvor a ostrá koření. Zkuste tedy právě tyhle suroviny zakomponovat do vaření při přípravě zimní polévky. A pak se jen těšte, jak vám bude lépe! My pro vás vybíráme 12 nejoblíbenějších polévek z našeho webu, které vám zvednou náladu, zahřejí na těle i na duši a ještě třeba pomůžou zaplašit bacily!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zdravé zeleninové
Zeleniny míváme v tomto období většinou přirozeně méně. O to víc bychom ale měli myslet na její zařazení do jídelníčku, aby tělu nechyběly potřebné vitaminy, minerály i vláknina. Dopřejte si třeba polévku z kapusty s vejci. Anebo vsaďte na jednoduchý dýňový krém, který snadno vylepšíte čerstvým zázvorem. Případně zkuste květákovou polévku se zeleninou a ovesnými vločkami. To je lahoda!
Hezky česky
V duchu kuchyní našich babiček, poctivě, z dostupných surovin a se šmrncem regionálních specialit. To jsou polévky, oblíbené v různých koutech naší vlasti. Naprosto specifické je krkonošské kváskové kyselo s houbami a vejci, podobné suroviny, ale jinou chuť nabízí pro změnu jihočeská kulajda, a zaručeně na nohy vás postaví pořádná moravská zelňačka. Tak na kterou z těchto tří polévek máte nejvíc chuť?
Letem světem
Nedávno jsme psali článek o tom, které polévky jsou oblíbené ve Francii, v Rusku nebo v Itálii. A ruku na srdce, mnohé z nich dávno zdomácněly i u nás. A pokud jste je dlouho nevařili, nebo dokonce ještě nikdy, udělejte si podle následujících receptů typickou francouzskou cibulačku, ruský boršč nebo italskou minestrone. Všechny vás skvěle zasytí, nahradí tak hlavní jídlo a ještě zásobí tělo vitaminy a minerály.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Letem polévkovým světem: Co mají v misce rádi Francouzi, co Maďaři a co my?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova