Moderní papiňáky šetří váš čas i peníze. Proč je u nich důležitý způsob zavírání?
25. 5. 2022 Domácnost
Díky tlakovém hrnci, kterému se lidově říká papiňák, ušetříte nejen spoustu času, ale také energie. K vaření masa, polévky a dalších jídel potřebujete třetinu času, než kdybyste to připravovali v běžném hrnci. A přitom samotný nákup není žádná závratná investice.
Tlakový hrnec může být klasický nebo elektrický
Na trhu se setkáte s klasickými tlakovými hrnci a tlakovými hrnci elektrickými. Ty klasické se používají stejně jako obyčejné hrnce. Avšak na rozdíl od nich mají speciálně uzavíratelnou poklici, takže dochází k tlakovému vaření. K elektrickým tlakovým hrncům nepotřebujete varnou desku, fungují jako kterýkoli jiný elektrický spotřebič, takže je zapojíte rovnou do zásuvky. Často se jedná o hrnce multifunkční, takže je můžete využít hned k několika různým účelům, například k pomalému vaření.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečí úrazu nehrozí
Tlakové hrnce disponují bezpečnostními pojistkami, takže se žádného výbuchu, s nímž bylo spojováno používání starších typů papiňáků, obávat nemusíte. Bezpečnost obsluhy zajišťuje až pět na sobě nezávislých pojistek.
Na velikosti nádoby záleží
Podobně jako je tomu u obyčejných hrnců, tak i u tlakového hrnce hraje roli jeho velikost. Menší domácnosti vystačí s velikostí 3,5 litru, větší pak využijí 5 litrů a více. Při výběru je nutné brát také v úvahu fakt, že objem tlakového hrnce se smí zaplnit jen ze dvou třetin.
Komfortní obsluha souvisí se zavíráním
U tlakového hrnce najdete jedno specifikum. Při výběru je důležité se zaměřit na způsob zavírání. Skvělou vychytávkou je zavírání jednou rukou, kdy nemusíte tápat a hledat tu správnou polohu pro poklici. Tímto zavíráním však disponují pouze hrnce vyšší cenové kategorie. O něco složitější je zavírání bajonetové, kdy musíte poklici nasadit tak, aby do sebe přesně zapadly výstupky na hrnci i poklici. Nejlevnější, ale zároveň nejobtížnější je zavírání pákové, kdy je nutné nakloněnou poklici dostat do hrnce, pak ji ve správné poloze uzavřít pákou.
Mohlo by vás zajímat
Čtyři funkce tlakového hrnce, které potěší
Tlakové hrnce nejsou zrovna přístroje jako moderní myčka nádobí či lednice, nad nimiž jásají fandové chytrých domácností, ale pár vychytávek u nich najdete.
- Podle stupnice na vnitřní straně tlakového hrnce se můžete orientovat, když si nejste jistí, jak moc můžete nádobu naplnit.
- Mytí tlakového hrnce usnadní odnímatelná rukojeť.
- Teplotu v tlakovém hrnci můžete ovládat pomocí termostatu.
- Díky časovači nic nerozvaříte, protože si předem nastavíte pro danou potravinu potřebnou dobu přípravy.
Za klasiku dáte pětistovku, za moderní papiňák si připlatíte
Nákup tlakového hrnce vás rozhodně nezruinuje. Ten nejmenší pákový seženete už od pěti set výše. Modely s bajonetovým zavíráním stojí kolem tisícovky a komfortní papiňáky, které zavřete jednou rukou, vás vyjdou zhruba na 2000 korun. Když vezmete v úvahu současné ceny energií, které se zřejmě ještě dlouho neumoudří, určitě díky papiňáku nejen při vaření masa, ale třeba i při vaření vývaru ve výsledku nějakou tu korunu ročně ušetříte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Z jednoho pekáčku: Tahle jídla jsou skoro bez práce. Dáte si kuře s rýží nebo hovězí s nudlemi?
Jak dlouho vařit vývar z morkových kosti? Záleží na tom, v čem je budete vařit
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06