Špenát, zdroj síly i zelená brečka ze školní jídelny. Jak ho připravit, aby dobře chutnal i vypadal?
12. 1. 2009 Vaření
Pepek námořník ho miloval a věděl, proč! I když byste ho podle vědců museli sníst tuny, po špenátu opravdu rostou svaly. A také obsahuje řadu vitamínů, je vhodný pro dietáře a když se dobře udělá, chutná skvěle. Jak na to?
Špenát, zelené z lato
Dnes již jen málokdo bere špenát jako nevzhledné šedozelené „cosi“ bez chuti ze školní jídelny. Tyto vzpomínky máme už dávno zasuty v archívu paměti, ale je pravda, že aby byl špenát vážně dobrý a zároveň na talíři dobře vypadal, je potřeba trochu to s ním trochu umět. Většina současných kuchařů, kuchařek a potažmo i strávníků ví, že špenát umí být lahůdkovou zeleninou. Aby se to povedlo i vám doma, postačí správně jej dochutit a vybrat kvalitní protlak.
Původ špenátu bychom nalezli pravděpodobně v oblasti Kavkazu, v Íránu a Afghánistánu. Někdy v 15. století se dostal do Evropy prostřednictvím Maurů, kteří jeho pěstování od Arabů převzali.
Je to nutričně velmi cenná zelenina, i když bylo množství obsaženého železa v něm vinou tiskové chyby přeceňováno. Obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, jód, železo, vápník, draslík a kyselinu listovou. Obsahuje ale také značné množství kyseliny šťavelové. Abychom zabránili jejímu působení – odvápnění organismu – kombinujeme špenát s mlékem a mléčnými výrobky.
[recipesTiles: 2519, 40179, 1273, 59876]
Špenát může být dobrota
Špenát má v kuchyni mnohostranné využití. Připravujeme z něj polévky, saláty, náplně, pomazánky,…Jen tak rychle osmahnutý na oleji s nasekaným česnekem je opravdovou lahůdkou. V dnešní době naštěstí nejsme odkázáni na jednu unifikovanou zmrzlou kostku špenátového protlaku. Kdo si špenát nemůže pěstovat sám, má mnoho jiných možností. V obchodech se zeleninou lze dostat čerstvý listový špenát po většinu roku. A zmraženého špenátu už existuje několik druhů, takže vybrat si může opravdu každý. Dkonce se dají zakoupit mražené špenáty, které už obsahují česnek nebo i smetanu, takže je stačí jen rozehřát v hrnci.
Pokud si chcete sami připravit lahodný špenát ze zmraženého protlaku, nejjednodušší je v hranci na oleji nebo ještě lépe másle osmahnout na drobno nakrájenou cibulku, případně špek nebo slaninu na kostičky a nechte vše pěkně vypéct. Následně přidejte česnek. Ideální je nechat olej či máslo jím jen ovonět a zase ho vyjmout, protože by mohl zhořknout. Do hrnce pak přidávejte protlak po menších částech. Když špenát změkne, postupně do něj přilévejte mléko pokojové teploty a míchejte, dokud nedosáhnete konzistence, která vám vyhovuje. Logicky více mléka znamená tekutější špenát. Můžete použít i smetanu na vaření, ale to už zdravou přílohu změníte v pořádnou kalorickou bombu.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší špenát. Chutné recepty z naší oblíbené zeleniny
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Komentáře
31. 1. 2009 19:06
30. 1. 2009 17:13
20. 1. 2009 20:24