Retro okénko: Šunková pěna býval hit socialistických večírků a frčí dodnes. S receptem podle Viléma Vrabce je dokonalá
5. 9. 2022 Vaření
Chleba máte nejraději namazaný, ale ne máslem, ale pomazánkou? Pokud jste vyrůstali ještě v dobách před revolucí, možná s nostalgií vzpomínáte na tehdy oblíbenou šunkovou pěnu. Když byla na chlebu na svačině ve školce či škole, byla to vždy velká sláva. Vždyť i na chlebíčkách chutnala tato pomazánka znamenitě.
Oblíbená pomazánka na chleba, jednohubky i chlebíčky
Pomazánka zvaná šunková pěna patřila v dřívějších dobách k těm luxusnějším. Nešlo o klasickou hutnou směs, ale jak již její název napovídá, o nadýchanou pomazánku z té nejjemnější uzeniny. I obyčejný chleba s ní byl mnohem lepší, a to dokonce i víc než jen s plátkem šunky. Na vece nebo na jednohubkách z rohlíků a ozdobená zeleninou či bylinkami se rovněž vyjímala báječně. Často se používala a dodnes používá jako náplň do vajíček uvařených natvrdo, které se výborně hodí na mísy s občerstvením na večírek. Dřív se prodávala na váhu v prodejnách lahůdek, dnes ji koupíte již hotovou i v obchodech, ta domácí je ale přece jen nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Nejjemnější šunková pěna
Základem vynikající šunkové pěny je hlavně kvalitní šunka s vysokým podílem masa (vcelku i nakrájená na plátky). Aby pak měla pomazánka svou nadýchanou pěnovou konzistenci, je třeba šunku rozmixovat a následně smíchat s dalšími ingredience. Nejdokonalejší a nejjemnější textury dosáhnete pomocí změklého másla a smetany ke šlehání, tedy s smetany s vysokým obsahem tuku (30%). Není to sice žádná dietka, ale jen s ní bude pěna tak úžasně hedvábná a smetanová. O co víc smetany přidáte, o to víc lehčí a našlehanější navíc pěna bude.
Mohlo by vás zajímat
Aby měla pěna správnou konzistenci
Pokud byste ji chtěli trochu odlehčit, můžete smetanu a část másla nahradit pomazánkovým, někdo dává jako základ lučinu či tvaroh a na zjemnění pak jen trochu másla. V některých receptech se objevuje i tavený sýr. Celou pěnu je nejlepší připravit v mixéru nebo elektrickém sekáčku, kde se vám všechny suroviny dokonale rozmělní a spojí. Šunku je ovšem třeba předem nakrájet na menší kousky. Hotovou pomazánku pak už stačí jen dochutit solí (tou šetřete, šunka je sama o sobě dost slaná) a pepřem. Můžete ovšem přidat i trochu mleté papriky. Pokud bude pěna příliš řídká, dejte ji na chvíli ztuhnout do lednice. Chystáte-li se ji použít k plnění nebo zdobení, udělejte ji hustší, ať vám lépe drží. Snadno ji pak nanesete pomocí zdobicího sáčku. Konzistence pěny záleží i na obsahu vody v šunce. Pokud šunka obsahuje hodně vody, šetřete smetanou.
Vynikající šunková pěna podle Viléma Vrabce
Pěna se dá připravit i z jiných druhů uzenin, třeba ze šunkového nebo nějakého jiného měkkého salámu, ale dělá se třeba i z uheráku. Ta šunková je ale nejjemnější. Vyzkoušet můžete její luxusnější verzi podle slavného kuchaře a mistra studené kuchyně Viléma Vrabce. Jak na to?
Budete potřebovat: 500 g libové šunky, 200 ml smetany ke šlehání, 120 g másla, trochu mleté papriky a bílého pepře, sůl a asi 3 lžíce koňaku.
Postup: Šunka nadvakrát až natřikrát umelte v masovém strojku a pokud ji chcete obzvlášť jemnou, ještě ji prolisujte sítkem. V misce utřete máslo do pěny a postupně za stálého míchání přidávejte mletou šunku, smetanu, sůl, koření a koňak. Na pomoc si samozřejmě můžete vzít i mixér. Nakonec směs ručním mixérem vyšlehejte do lehké a jemné pěny. Pěnou můžete zdobit nejen chlebíčky, ale třeba i různé paštičky a trubičky z listového těsta.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Espuma je hitem v kuchařském názvosloví. Jedná se o pěnu, jejíž využití je velice široké. Výroba je snadná
Šílené, ale kdysi oblíbené kombinace na chleba: Sádlo s hořčicí, máslo s maggi a cibulí a další socialistické pochoutky
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30