Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
20. 9. 2022 Vaření
Už jste obalovali řízky strouhankou z obchodu a výsledek nebyl ani zdaleka takový, jaký byste očekávali? Strouhanka se ale hodí i do jiných jidel, včetně sladkých. Zjistěte, jak ji co nejlépe připravit, jak ji využít a čím jí dodat švih.
Na co využít strouhanku
Strouhanku čas od času potřebuje téměř každý. Sice si ji nejvíc spojíte nejspíš právě s obaleným řízkem, kaprem, sýrem, ale třeba i klobásou, strouhanka se ale hodí i na přípravu karbanátků, nebo jako alternativní posypak na špagety, kdy se používá místo tradičního parmazánu. Italská strouhanka se jmenuje pangrattato a někdy je označována jako parmazán chudých. Vynikající je smažená na másle s olivovým olejem, dochucená česnekem a čerstvým rozmarýnem. Touhle strouhankou můžete posypat nejen těstoviny, ale klidně i pravé italské rizoto.
Pochopitelně strouhanka poslouží i ve sladké kuchyni. Využijete ji na posyp knedlíků, nudlí, šišek a podobně, hodí se i jako posyp na koláč, nebo třeba spolu s máslem na vysypání formy. Kvalita strouhanky má podstatný vliv na výsledek jídla. Pokud bude připravena z nevhodných surovin, může divně vonět a pokazit zážitek.
Mohlo by vás zajímat
Jaké pečivo využít na strouhanku
Můžete v obchodech najít i kvalitní strouhanky (i když asi bude nutno hodně hledat a zkoušet), ale tu nejlepší si připravíte doma. Určitě se vám stává, že nesníte všechno pečivo a zkrátka ztvrdne. Vyhodit tyto potraviny by byla škoda. Zvlášť, když z nich můžete připravit výbornou strouhanku. Jaké pečivo můžete použít? Hodí se hlavně bílé pečivo, jako jsou rohlíky, housky, bagety, ale i třeba toastový chléb. V některých zemích se ale používá tmavé pečivo, takže pokud chcete vyzkoušet změnu, inspirujte se.
Jak připravit strouhanku
Pečivo na strouhanku včas pokrájejte na menší kusy, aby lépe a důkladně vyschly. Omezíte pravděpodobnost, že začnou plesnivět. Dejte je na tác a zakryjte papírovou utěrkou, abyste zabránili usedání prachu. O ten ve strouhance nestojíte. Další, na co byste si měli dát pozor, jsou různá semínka. Nejčastější je mák, mohl by žluknout a zkazit strouhanku. Ideální je proto větší vrstvičky máku z pečiva odstranit.
Velmi dobře vyschlé pečivo můžete ideálně namlít v robotu (případně mixeru, mlýnku) na drť. Další možností je nastrouhání na struhadle, ale také rozdrcení válečkem v sáčku (uzavřete ho, aby kousky pečiva nelítaly okolo). Hodí se, když výslednou strouhanku prosejete na sítu. Zachytíte tak větší kusy, které by byly ve strouhance nevzhledné.
Co když potřebujete strouhanku hned
Když máte jen čerstvé pečivo a potřebujete strouhanku, můžete si poradit i tak. Pečivo nakrájejte, dejte na plech do trouby, vyhřáté na 150 °C, a nechte ho tam vysoušet asi 10 minut. Troubu hlídejte, aby se pečivo nespálilo. Po vychladnutí ho namelte na strouhanku.
Jak skladovat strouhanku
Strouhanku můžete hned využít a spotřebovat. Když ji ale připravíte do zásoby, je důležité ji skladovat v dobře uzavíratelném obalu. Když ji vyrobíte dobrou, tak může vydržet až půl roku.
Jak dochutit strouhanku
Nejspíš budete používat strouhanku v klasickém stavu, ale můžete provést i pár změn a užít si nový chuťový zážitek. Obzvlášť se hodí vyzkoušet novinku třeba v případě obalovaných potravin. A čím dochutit strouhanku? Velmi časté je například přidání cornflaků. Skvělé jsou sušené bylinky, jako je oregano, rozmarýn, petrželka, bazalka, tymián. Sáhnout můžete po jedné bylince, ale také se dá využít od každé troška. Bylinky rozmixujte s usušeným pečivem.
Strouhance dodá jinou chuť i různé koření, jako je sušený česnek, sušená cibule, nebo třeba kurkuma. Pokud byste chtěli využít sladkou papriku, mohla by smažením zhořknout. V cizině se také používají dokonce nadrcené chilli papričky, česnek, cibule, olivy, sušená rajčata. Výbornou změnou může být i tvrdý sýr typu parmezán, ale i další tvrdé sýry. S každou přidanou ingrediencí získá strouhanka novou podobu a chuť. Tohle experimentování stojí za vyzkoušení.
Náš tip: Ochucení strouhanky dělejte až těsně před použitím, například parmazán by skladování nevydržel. Ale takové řízky v parmazánové strouhance jsou dokonalé:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav… Číst více
Když hranolky, tak z kapra! Připravte si doma nejslavnější specialitu Třeboňska!
Podzim je časem výlovů rybníků a ideální dobou… Číst více
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si… Číst více
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami,… Číst více
Jaké vnitřnosti patří do rybí polévky? Poradíme, co použít a co raději vyhodit
Ryba v celku, to je přímo poklad. Můžete ji zpracovat celou beze zbytku a využít doslova každou kostičku i ploutvičku. Pokud si ale nejste jistí, co… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hot dogy z toastového chleba krásně křupou. Zkuste je podle videonávodu
Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Korunou ovocných knedlíků je posypka! Zkuste smaženou strouhanku nebo strouhaný perník
Osvědčené rady, jak na nejlepší řízky: Záleží na stáří strouhanky i druhu tuku na smažení
Skromná kuchyně: 5 tipů, jak využít strouhanku ze starého pečiva. Hodí se na knedlíky a těstoviny, do sekané i štrúdlu
Komentáře
12. 10. 2022 09:29