Novoroční čočka pro bohatství a štěstí: Uvařte si ji třeba podle Čiriny Košíkové, oblíbené kuchařky Václava Havla
31. 12. 2022 Vaření
S vánočními svátky i příchodem Nového roku se pojí mnoho pověr a zvyků, které se týkají především bohatství, hojnosti a zdraví. Jednou z tradic dodržovaných už celá staletí je vaření novoroční čočky, jež má přinést do domu v nadcházejícím roce dostatek peněz.
Jak by měl vypadat novoroční oběd?
Na sváteční novoroční stůl nepatří žádná drůbež, králík, zajíc ani ryby, aby štěstí z domu neulétlo, neodskákalo či neuplavalo. Z masa se nejčastěji podává vepřové, které podle pověr štěstí udrží doma. Co by ovšem nemělo na novoroční oběd nikdy chybět, je čočka. Ta svým tvarem připomíná mince a pořádný talíř čočky by vám měl přinést dostatek peněz po celý rok. Čočku můžete podávat jako hlavní jídlo s vejcem a kyselou okurkou, jako přílohu k vepřovému masu, i ve formě salátu nebo vydatné polévky.
Mohlo by vás zajímat
5 barev a chutí čočky
Ne každý je příznivcem klasické hnědé čočky, ať už kvůli chuti nebo nadýmavým účinkům. Naštěstí však čočky existuje více druhů, které se liší nejen barvou, ale i chutí, využitím v kuchyni a stravitelností. Co však mají všechny druhy společné, je vysoký obsah bílkovin, vlákniny a železa. Jakými pokrmy z různých druhů čočky, které se dají běžně sehnat v našich supermarketech, si můžete zajistit bohatství po celý rok?
Hnědá čočka na polévku nebo tradiční čočku na kyselo
Klasika mnoha receptů české kuchyně, která ovšem může způsobovat obtíže s nadýmáním, zvláště menším dětem a osobám, které nejsou zvyklé na pravidelnou konzumaci luštěnin. Pro eliminaci těchto problémů se hnědá čočka namáčí přes noc do studené vody a následně propláchne. Uvaříte-li čočku společně se saturejkou, majoránkou, kmínem, fenyklem nebo tymiánem, podpoříte tím lepší stravitelnost.
Z hnědé čočky připravíte skvělou sytou polévku vonící majoránkou a česnekem, nebo vyzkoušejte novoroční čočku podle Ireny Košíkové, oblíbené kuchařky Václava Havla s maďarskými kořeny, která je známá jako Čirina (maďarská zdrobnělina jména Irena). Ve své pražské restauraci U Čiriny podávala tato vyhlášená kuchařka čočku s uzeným a okurkou po půlnočním přípitku jako pozornost podniku hostům, aby se jich v novém roce drželo štěstí a bohatství.
Novoroční čočka podle Čiriny Košíkové
Na 4 porce budete potřebovat 500 g hnědé čočky, 2 cibule, 4 bobkové listy, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, cukr a ocet podle chuti. Jak na to?
Den předem namočenou čočku slijte, vložte do studené vody s bobkovými listy a prolisovaným česnekem a povařte 20 minut. Mezitím si z poloviny sádla a jedné cibule vytvořte cibulovou jíšku, kterou přidejte k čočce a vařte ještě asi 10 – 15 minut doměkka. Dochuťte solí, cukrem a octem. Paní Košíková ve své kuchařce Vaříme s Čirinou radí zbylým rozehřátým sádlem potírat vrchní vrstvu čočky, aby se nevytvořil škraloup. Podávejte s dokřupava osmaženou druhou cibulí, kyselou okurkou a uzeným masem nebo opečenou klobáskou.
Zelená čočka na salát se nerozvaří
Tento druh se doporučuje namáčet na min. 2 hodiny ve studené vodě, propláchnout a vařit asi 15 – 20 minut. Výhodou zelené čočky je, že zůstává i po delší době vaření al dente (na skus), takže se prakticky nemůže omylem rozvařit. Dalším benefitem je, že do sebe dokáže nasáknout další chutě, a je tedy ideální do vydatných obědových salátů se zálivkou, která ji po rozležení dokonale ochutí nejen zvenku. Je také výborná jako příloha k pečenému masu nebo rybě. Dodržujete-li novoroční zvyky, místo ryby v tento den zvolte k čočce pečené vepřové maso nebo opečenou vepřovou klobásku.
Černá čočka beluga skvěle doplní masité pokrmy
Čočku beluga stačí namočit na 2 hodiny, doba vaření do změknutí se pak bude pohybovat kolem 10 minut. Černá čočka zůstává po uvaření sypká a hodí se tedy do salátů, nebo jako příloha k masu nebo rybě. Luštěniny obecně si skvěle rozumí s uzeným masem a vejcem na různé způsoby.
Červená čočka je vhodná i pro menší děti
Malé děti mohou mít se stravitelností luštěnin problémy, červená čočka je však výjimkou a není třeba ji ani předem namáčet. Uvařená je za 12 – 15 minut a hodí se téměř do jakéhokoli luštěninového jídla od polévek a kaší přes čočku na kyselo a přílohy či saláty až po luštěninové karbanátky.
Žlutá čočka do indických pokrmů
Tato čočka je podobně jako červená vhodná i pro menší děti, je však dobré ji namočit předem na asi 2 hodiny. Od počátku varu jí stačí 12 minut, aby změkla. Velmi dobře ladí s kari a jiným indickým kořením v polévkách nebo indickém dhálu. Po uvaření je žlutá čočka jemná a krémová a může se použít i na zahuštění zeleninové polévky pro děti.
Zdroje informací:
Kuchařská kniha Vaření s Čirinou
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Recepty z pohádek: Popelčina novoroční čočka pro kapsy plné peněz. Jak tradiční jídlo skvěle připravit a perfektně dochutit
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19