Koreniny a ich použitie
22. 4. 2009 Vaření
Koreniny boli oddávna vzácnosťou a často slúžili ako platidlo. Niektoré boli tak vzácne, že sa vyvažovali zlatom. Dnes si varenie bez korenín nevieme predstaviť. Často ale váhame, ktorú koreninu do ktorého pokrmu použiť tak, aby sa jeho chuť nepotlačila, ale naopak zvýraznila.
korenina | obrázok | použitie |
anýz | prívarky, sladká ryža, puding, slané pečivo, omáčky, likéry | |
badián |
zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry | |
bobkový list | smotanové omáčky, polievky, kyslé jedlá, nakladanie mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny | |
borievky ( jalovec ) | marinády, paštéty, kyslá kapusta, pri príprave diviny a rôznych likérov | |
brusnice ( brusinky ) |
divinové omáčky, džem, víno | |
čierne korenie | ochucovanie pokrmov z mäsa, rýb, vajec, do šalátov, polievok, prívarkov a omáčok | |
čučoriedky ( borůvky ) | divinové omáčky, džem, kompóty, víno | |
fenykel | prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo | |
horčica | nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky | |
kapary |
omáčky, nátierky, divinové mäsové jedlá | |
kardamón | medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi | |
klinčeky ( hřebíčky ) | zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno | |
koriander |
pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, marinády, pri nakladaní kapusty a uhoriek |
|
kurkuma | omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál a nápojov | |
muškátový orech | polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky | |
nové korenie |
nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty | |
paprika | štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky | |
rasca ( kmín ) | polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové jedlá, pečené mäso, klobásové výrobky | |
škorica | zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno | |
vanilka | zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér | |
zázvor | mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat kořenovou petržel? Vyžaduje slunečné stanoviště a dostatek vláhy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Koriandr je opomíjená zelená bylinka a zároveň koření, které si pomalu nachází cestu i do naší kuchyně
Komentáře