Holka u plotny radí: Jak na křehké vanilkové rohlíčky s jemným krémem? Stačí jen listové těsto a obyčejný pudink
6. 2. 2023 Vaření
Chcete pro návštěvu nebo na neděli upéct něco lepšího, ale nechcete nebo nemůže s pečením trávit mnoho času? Vyzkoušejte křehké vanilkové rohlíčky z listového těsta. Jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř lahodné díky vanilkovému krému. Ozdobit je můžete libovolnými oříšky nebo plátky mandlí.
Pudink v hlavní roli
Jen málokterá surovina je u nás tak oblíbená jako právě pudink. Ostatně, recept na jednoduchý nepečený dort s piškoty a pudinkem jsem v této rubrice publikovala už dříve.
Pudink je výtečným dezertem sám o sobě, parádu udělá ozdobený ovocem a šlehačkou, ale bývá též oblíbeným základem cukrářských krémů. Uvařený hustý pudink stačí prošlehat s máslem, eventuálně přidat cukr a odlehčený dortový krém je na světě.
Podobně funguje pudink i v mém dnešním receptu, ale obejde se dokonce bez másla a spotřebujete i méně mléka. Výsledek přitom předčí vaše očekávání. Pokud tento recept ještě neznáte, určitě vyzkoušejte. Vanilkové loupáčky si jistě zamilujete.
Mohlo by vás zajímat
Recept na křehké vanilkové loupáčky
Potřebujete: 2 balení rozváleného listového těsta, 1 pudinkový prášek vanilkový, 300 ml mléka a 3-6 lžic moučkového cukru, dále vejce na potření a oříšky nebo mandle na posypání
Jak na to? Nejdříve dle návodu na obalu uvařte hustý pudink, ale použijte jen 300 ml mléka. Hotový horký pudink nalijte do hlubokého talíře a ihned jej překryjte potravinářskou folií. Tak nevznikne nahoře škraloup. Pudink nechte zcela vychladnout, nejlépe do druhé dne, nebo alespoň 2 hodinky.
Poté vyjměte listové těsto a rádýlkem nakrájejte trojúhelníčky tak, aby vždy jedna ze 3 stran byla kratší. Trojúhelníčky potřete na okrajích rozšlehaným vajíčkem. Potom na krátkou stranu naneste lžičkou náplň a začnete rolovat rohlíčky. Cípek musí zůstat hezky nahoře.
Na závěr rohlíčky potřete znova rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte na ozdobení drcenými pistáciemi nebo plátky mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 15 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou.
Moje tipy:
- Práci si můžete i ulehčit a vykrojit z těsta jen čtverce, doprostřed každého dát náplň a potom čtverec přehnout šikmo na trojúhelník. Takto nemusíte motat rohlíčky.
- Náplně mohou být samozřejmě z jakéhokoliv pudinku, klidně využijte jahodový nebo čokoládový. Já mám vyzkoušený jen vanilkový (používám Dr. Oetker premium) s ním to celé rodině velice chutná.
- Celková práce na tomto moučníku nepřekročí v součtu 30 minut, ale samozřejmě je nutné počítat s časem na vychlazení pudinku.
- Nebojte se, že by náplň vytekla, drží v těstě hezky, i když se vám nepovede okraje dokonale uzavřít.
- Co se týká množství cukru v pudinku, je to na vás. Řekla bych ale, že 3 lžíce jsou minimum, aby byla náplň sladká. Já dávám obvykle 4.
- Z jednoho pudinku a 300 ml mléka vyjde náplň na dva pláty hotového listového těsta.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
Komentáře
11. 3. 2023 15:50