Italská frittata aneb Omeleta, které spěch nesvědčí: Díky těmto fíglům bude krásně jemná a nadýchaná
7. 3. 2023 Vaření
Frittata je vlastně italská verze omelety. Tímto snadným a pestrým jídlem si obohatíme stůl při snídani, obědu, svačině, návštěvě i večeři. Lehká vajíčka doplněná o výborné ingredience jsou lahůdkou.
Co je frittata
Frittata je původně italská omeleta. Název pochází od slova "friggere", tedy smažený. A v tom spočívá hlavní rozdíl frittaty a klasické omelety. Pomalé smažení. Tuto omeletu nesmíme připravovat prudce. Jinak by jednak byla připálená, jednak i vysušená. A po takovém kulinárním zážitku netoužíme. Omeleta také bývá nižší než frittata.
Dál už je vše zcela jednoduché. Připravíme si ingredience a všechny najednou spojíme. Hotovo. Ale abychom si pochutnali, chce ale další fígle.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do italské frittaty
Italská frittata má plno variant. Dalo by se tomu vlastně říkat: „frittata aneb co dům dá“. Můžeme při přípravě totiž využít nejrůznější suroviny, které máme doma: nejrůznější druhy zeleniny (cherry rajčata, baby špenát, cuketu, dýni, brambory), sýry, ale i uzeninu (klobásky, párky, šunku). To je kouzlo frittaty. Všechny ingredience totiž máme v lednici nebo ve spíži. A podle toho tuto nadýchanou italskou omeletu připravíme.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě frittaty
Kromě pomalého pečení je třeba ještě něco provést předtím, a to důkladně prošlehat vajíčka, aby byl výsledek báječně nadýchaný. Pokud chceme trochu vláčnější pokrm, kápneme do směsi trochu mléka nebo smetany.
Obvykle se frittata smaží na pánvi, ale stačí vzít pánev vhodnou do trouby a jednoduše frittatu upéct. Příprava je pak mnohem snazší. Nepotřebujete frittatu otáčet ani ji neustále kontrolovat, jestli se náhodou nepřipaluje. Pokrm je také díky pečení lehčí.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Jak na pečenou italskou frittatu
Na přípravu budete potřebovat: 8 vajec, olivový olej, 3 lžíce nastrouhaného sýra parmazán, 1 lžíci bylinek (třeba pažitka, rozmarýn, tymián), pepř a sůl. Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy rozklepněte vejce. Sýr nastrouhejte najemno, přidejte nasekané nebo sušené bylinky, sůl a pepř. Vše šlehejte, dokud nevznikne hladká směs.
Zapékací misku nebo pánev vhodnou do trouby vymažte olivovým olejem. Směs nalijte do nádoby a dejte do předehřáté trouby. Pečte asi čtvrt hodiny, dokud se frittata nenafoukne a lehce nezezlátne.
Frittatu můžete vyndat z trouby, sesunout na talíř a podávat. V Itálii na ni na talíři ještě někdo dává čerstvý sýr. Ať už je to mozzarella, nebo třeba parmazán.
Další variantou frittaty je těstovinová verze s goudou, paprikou a bylinkami.
Zdroje informací:
https://www.lacucinaitaliana.com
https://www.billyparisi.com
https://www.vincenzosplate.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář