Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
Zdroj: Profimedia

Jaro se probouzí, i kopřivy vystrkují své žahavé chlupy. Kopřiva v jídle je ale tradičním příjemným zpestřením, obzvlášť na jaře. Využijte tuto výbornou ingredienci v pěti různých jídlech.

Proč si dát kopřivu

Když kopřivy správně zpracujete, nepálí, chuťově jsou něco mezi špenátem a rukolou a co je nejlepší, jsou zdarma. Nejlepší je konzumovat mladé rostliny, a právě jaro je na to ideální období.

Kopřiva je cenná především na vitamín C, železo a chlorofyl. Tradičně se v rodinách připravoval kopřivový čaj. Rostlinu najdeme i v šamponech a přípravcích na vlasy na lesklost, a také proti vypadávání.

Kde roste kopřiva a jak ji sbírat

Kopřivu najdeme spíše ve stínu: v příkopech, u stromů, na louce. Než ji ale sebereme, je důležité zvážit místo. Je třeba, aby rostlina nerostla u silnice, ale ani u továren, zkrátka všude, kde může být silně znečistěná.

Z mladé kopřivy sbíráme listy, dá se využít i nať, z nekvetoucí rostliny. Sbírat se ji doporučuje do 20. května, pak se silně zvyšuje obsah dusičnanů. Do té doby má silné účinky.

Jak zbavit kopřivu žahavosti

Aby kopřiva nežahala a my se nepopálili, je třeba nať a listy spařit horkou vodou. Pokud ale chceme jíst kopřivu v salátu (i to je jedna z možností), je potřeba odstranit žahavé chlupy. To provedeme třeba pevným přejetím válečkem na nudle, můžeme je rozdrtit i mezi dvěma kuchyňskými prkénky.

Zdroje informací:
Vitalia.cz: Bylinkový speciál - kopřiva dvoudomá
Bylinky pro všechny: Kopřiva dvoudomá
 
Náš tip: Z kopřivy si můžete připravit podle videonávodu kopřivový sirup:

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více