Tak trochu jiné lívance: Mexické buñuelos jsou tenké, křupavé a přímo omamně voní skořicí a anýzem
8. 6. 2023 Vaření
Milovníci palačinek a lívanců zpozorněte… Křupavé placičky buñuelos u nás nejsou příliš známé, v Mexiku jsou ale oblíbeným dezertem. Díky tomu, že se obalují ve skořicovém cukru, trochu připomínají slavnější kobližky churros, buñuelos jsou ale tenoučké, voňavé a báječně křehké.
Křehké a voňavé lívanečky po mexicku
Buñuelos se sice často spojují Mexikem, jde však o sladký pokrm oblíbený ve Španělsku i napříč celou Latinskou Amerikou, zkrátka všude tam, kde se mluví španělsky. Je tak poměrně logické, že pokrm označovaný jako buñuelos může mít hodně podob. Některé se podobají našim koblihám, jiné mají tvar různé velkých kuliček, mnohdy i s náplní a nejčastější jsou ty v podobě tenkých placiček připomínajících tortilly.
Specialitou jsou buñuelos de viento, které mají speciální tvar květiny, který se vytváří pomocí železné formy ve tvaru růžice zvané buñuelera. Mohou mít však i tvar sněhových vloček, hvězd nebo srdcí.
Mohlo by vás zajímat
Buñuelos mohou mít mnoho variant
Buñuelos jsou jedním z receptů, které Španělé přivezli do Mexika v koloniálních dobách, i když se předpokládá, že tyto pochoutky mají starší původ a zřejmě pocházejí ze Středního východu. Buñuelos se v Mexiku a dalších zemích Latinské Ameriky připravují obvykle během vánočních svátků, na oslavu Nového roku, v průběhu masopustu neboli španělského karnevalu či při dalších významných událostech, poutích a svátcích, často regionálních. Například ve španělské Valencii dělají na březnové slavnosti Fallas de Valencia buñuelos dýňové.
Některé buñuelos se připravují i z kukuřičné nebo maniokové mouky a nebo jsou jejich součástí brambory či batáty, mohou být i z tvarohové těsta nebo z těsta se speciálním sýrem. Občas se dokonce podávají podobně jako churros s čokoládou nebo čokoládovým nápojem, do něhož se namáčejí. Kvůli jejich oblibě se na mnoha místech připravují buñuelos během celého roku a podávají se jako svačinka ke kávě. V zemích Latinské Ameriky jsou dokonce považovány za symbol štěstí.
Jak na pravé mexické buñuelos?
Nejznámější mexické buñuelos se připravují z jednoduchého kynutého těsta na bázi pšenice, často ochuceného anýzem, které se rozválí dotenka, osmaží dozlatova a křupava a přelije sladkou polevou - sirupem z piloncilla neboli z panely (vylisované šťávy z cukrové třtiny). Pokud byste chtěli tyto neskutečně voňavé lívanečky vyzkoušet, můžete to zkusit podle následujícího jednoduššího receptu jen s práškem do pečiva. Jak na to?
Budete potřebovat: 225 ml vroucí vody, 1 lžíci anýzových semínek, 280 g hladké mouky, 1 lžíci krystalového cukru, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžičky soli, 1 velké vejce, 14 g másla (rozpuštěného), 1 lžičku vanilkového extraktu, řepkový olej (na smažení), 60 g krystalového cukru a 1 lžíci mleté skořice.
- Smíchejte vroucí vodu a anýzová semínka a nechte louhovat, dokud voda nezchladne, ale je stále teplá. Semínka sceďte a vyhoďte, nálev si ponechte.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte vejce, máslo a vanilku a poté je vmíchejte do moučné směsi.
- Po lžících přidávejte teplý anýzový nálev, dokud nevznikne měkké a hladké těsto (nebudete potřebovat všechnu tekutinu). Přikryjte a nechte těsto 30 minut odpočívat.
- Zatímco těsto odpočívá, smíchejte cukr a skořici.
- Těsto poté rozdělte na 12 stejných dílů a na pomoučeném povrchu je rozválejte na co nejtenčí placičky.
- Na pánev nalijte asi 1 cm oleje a rozehřejte jej na teplotu přibližně 180 °C. Pak placičky postupně smažte z obou stran, dokud nebudou zlatavě hnědé. Buñuelos se mohou při smažení hodně nafouknout a vytvořit obrovské vzduchové kapsy, kvůli nimž se pak lívanečky špatně konzumují. Zabráníte tomu tak, že placičky během prvních 10-15 sekund smažení pomocí kleští udržíte ponořené v oleji. Obě strany se tak osmaží najednou, což zajistí i minimum vzduchových kapes.
- Hotové nechte okapat na papírové utěrce, aby se do ní nasál přebytečný tuk, a ještě horké je posypejte skořicovým cukrem. Nejlépe si je vychutnáte ihned. Vychladlé buñuelos je možné skladovat ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny. Placičky můžete přelít i sirupem z panely, který se dá koupit v obchodech se zdravou výživou, nebo javorovým sirupem.
Náš tip: Pokud máte v oblibě podobnou španělskou specialitu churros, snadno si ji připravíte podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Isabeleats.com: Mexican buñuelos
Maricruzavalos.com: Buñuelos de Viento (Mexican Rosette Fritters)
Wikipedia.org: Buñuelo
Biggerbolderbaking.com: Light & Crisp Mexican Buñuelos
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30