Pečeme s Ivou: Špaldové bagetky mají lehce oříškovou příchuť. Mohou se stát zdravější verzí každodenního pečiva z hladké mouky
13. 7. 2023 Vaření
Možná, že každý z nás sní denně alespoň jeden kousek světlého pečiva. Zkuste se naladit na zdravější strunu a připravte pečivo se špladovou moukou! Kratší bagetky mají poměrně tmavou střídu a lehce oříškovou chuť.
Když pekařka promluví...
Kratší špaldové bagety v sobě nesou převážně špaldovou mouku a navíc je ještě část z ní celozrnná. Možná proto mají poměrně hodně tmavou střídu a příjemnou lehce oříškovou chuť. Dají se jíst samotné suché, nebo proříznuté, lehce namazané pomazánkou a proložené krájenou zeleninou. Pokud je před pečením postříkáte vodou a posypete lněnými semínky, dodáte jim navíc nevšední, strakatý vzhled.
Co budeme potřebovat?
Omládek:
- 100 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
- 8-10 g čerstvého droždí
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 170 g vody
- 30 g změklého sádla
- 2 rovné lžičky soli (cca 10 g)
- 150 g celozrnné špaldové mouky
- 150 g hladké špaldové mouky
- 70 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Těsto připravíme s omládkem, lépe pak kyne. S uhnětením nám může pomoci i domácí pekárna.
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme kratičké bagety.
Bagetky nařízneme, necháme na plechu vykynout (cca 30-40 minut), postříkáme je vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210-220 °C / asi 22-25 minut).
Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7 receptů na domácí veku: Tentokrát bude vaše pohoštění naprosto jedinečné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 6 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 10 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty