Na kávu sem chodila císařovna Sisi i legendární herec Vlastimil Brodský: Café Elefant v Karlových Varech funguje již dvě staletí
30. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Právě začal již 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Nejen filmovými zážitky je však živ festivalový divák. Chuť na sladké snadno utiší ve vyhlášené kavárně Elefant. Zákusky tu mají famózní a ještě si tu budete připadat, jako byste cestovali časem.
Kavárna na břehu Teplé
Po cestě mezi hotely Thermal a Pupp v Karlových Varech během filmového festivalu proudí davy lidí. Poté, co projdete kolem všech lázeňských kolonád a dojdete na nábřeží říčky Teplá, poměrně nenápadnou kavárnu s názvem Elefant můžete mezi dalšími podniky se zahrádkami na ulici snadno přehlédnout.
Pokud ovšem víte, že právě zde se nachází jedna z nejstarších dosud fungujících kaváren u nás, určitě si dáte pozor, abyste ji neminuli. Návštěva Café Elefant je totiž zážitek.
Mohlo by vás zajímat
V domě Zlatý slon
Káva a úchvatné dorty však nejsou jediným důvodem, proč se do této kavárny vydat. V Café Elefant na vás hlavně dýchne kouzlo dávné minulosti. Historie domu v lázeňské části Karlových Varů, v němž je kavárna umístěna, totiž sahá až do roku 1715, jak dokládají dobové rytiny. Původně tu stály domy dva - Goldener Elephant (Zlatý slon) a Goldener Phasan (Zlatý bažant), které v polovině 18. století shořely. Ale zřejmě již tehdy tu provozovali kavárnu.
Poté tu byla vybudována stavba nová, na kterou byla v 19. století umístěna zlatá plastika slona, jež je hlavním poznávacím znakem domu. Již tenkrát se zde mohli ubytovat lázeňští hosté, kteří si rovněž rádi zašli do oblíbené kavárny a cukrárny na kávičku a dortík. V současnosti se podnik nachází na stejném místě v secesní památkově chráněné budově, které se dodnes říká Elefant nebo také Zlatý Elefant.
Café Elefant - nejstarší kavárna Karlových Varů
Kavárna Elefant je nejen nejstarší kavárnou v Karlových Varech, už v minulosti byla i oblíbeným karlovarským podnikem, v němž scházeli mnozí významní lázeňští hosté. Rádi sem chodili třeba spisovatelé František Palacký, František Rieger nebo Karel Havlíček Borovský, kavárnu navštívil během svého pobytu v Karlových Varech i J. W. Goethe nebo dokonce rakouská císařovna Sisi. Zde ale výčet slavných návštěvníků nekončí, zavítal sem třeba i malíř Alfons Mucha, skladatel Ludwig van Beethoven nebo operní pěvkyně Ema Destinnová.
Literáty oblíbeným podnikem kavárna zůstala i po znárodnění, kdy se stala součástí národní podniku Restaurace a jídelny. V tu dobu ji zase navštěvovali Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert či Eduard Bass. Kavárna byla i oblíbeným podnikem umělců z nedalekého karlovarského divadla, kteří sem rádi chodili po představení. Dalo by se říct, že šlo o takovou karlovarskou obdobu pražské kavárny Slavia.
Na kávu a zákusek během festivalu
Zajít si v Karlových Varech do Elefanta na kávu a zákusek bylo dřív takřka povinností a později sem mířili i mnozí festivaloví hosté, dokonce i z řad hollywoodských filmových hvězd.
Při návštěvě Karlových Varů si sem zašel i Václav Havel a kavárnu miloval také herec Vlastimil Brodský, který tu prý v době konání Mezinárodního filmového festivalu vysedával každý dem. A i když část prostor v nedávné době nahradil obchod s oblečením, stále si tu můžete posedět v nově zrekonstruované kavárně a užít si výhled na město z jejích prosklených oken jako spousta slavných hostů před vámi.
Na historické i novější fotky kavárny Elefant se můžete podívat v naší fotogalerii.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Dům Elefant
Cafeelefant.com: Cafe Elefant
Kvmuz.cz: Elefant už není
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Historie a lidé kolem pražské kavárny Slavia: Na absintu si tady pochutnával Seifert, na kafe sem chodili i Werich a Horníček
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Historie kaváren v Orientu i v Evropě: První šálky tmavého moku chutnaly jako saze a podávaly se zásadně s cukrem a kořením
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Karlovarské oplatky a jejich historie: Křupavou lázeňskou cukrovinku miloval i Mozart a stávala 16 haléřů, dnes dáte za jednu oplatku 20 Kč
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Připravte si doma výbornou kávu jako od baristy. Poradíme, jak nejlépe vybrat kávovar!