Vepřové kostky s cuketou: Delší marinování zajistí masu báječnou křehkost a pikantní chuť dodá chilli a sójová omáčka
27. 7. 2023 Vaření
Další z možností, jak využít nynější úrodu cuket, je její kombinace s masem. Chuťově zcela nevýrazná cuketa totiž výborně doplní, částečně nastaví a dokonale zahustí různé maso s omáčkou.
Jak zkombinovat maso s cuketou
Cuketa je chuťově neutrální a můžeme ji zkombinovat s kterýmkoliv druhem masa. Často bývá spojována s kuřecím, jindy se přidává k vepřovému. Zvolit můžeme vepřovou kýtu, plecko, ale i krkovičku. Vepřové s cuketou se kombinuje s mrkví, zajímavá varianta je i s paprikou nebo rajčaty. Vepřové s cuketou se dá i grilovat, ale dnes si připravíme vepřové kostky s cuketou a pikantní omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na vepřové kostky s cuketou
Na tento pokrm potřebujeme vepřové maso, nejlepší je plecko. Vybereme vhodnou cuketu. Pokud máme mladý plod, bude šťavnatý a dá se využít celý včetně slupek a semínek. Starší, přerostlou cuketu musíme oloupat a vyjmout tvrdá semínka. Dále potřebujeme stroužky česneku, střední cibuli, olej na smažení a tekutinu. Ideální je vývar. Můžeme ale zvolit i vodu.
Jak ochutit omáčku s cuketou k vepřovému
Významnou část tohoto pokrmu tvoří ochucení omáčky. Zapomenout proto nesmíme na sójovou omáčku, ideálně houbovou. Pokud si ji pořídíme (v obchodech stojí už od 180 Kč/litr), můžeme využít její houbovou až zemitou chuť nejen v houbových jídlech, ale také při ochucení masa, tofu, ryb a zeleniny. Pokud máme rádi pikantní chutě, přidáme i trošku chilli omáčky. Na závěr můžeme dát směs koření, kterému se říká Argentina. Kromě soli obsahuje sušený česnek, cibuli, koriandr, chilli, tymián. Někdy se ve směsi objevuje hořčičné semínko, pepř, a třeba i třtinový cukr.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak připravit vepřové kostky s cuketou
Při přípravě tohoto pokrmu počítejte s odležením masa. Budete potřebovat: 400 g vepřového plecka, 1 střední cuketu, 3-4 stroužky česneku, 1 cibuli, olej, 100 ml vývaru (vody), 1 lžíci koření Argentina, 1 lžíci sójové omáčky houbové a případně 1 lžičku chilli omáčky, 1 lžíci solamylu
Jak na to? Maso nakrájejte na kostky, dejte do misky a zasypte směsí koření. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a přidejte je k masu. Zalijte vše trochou oleje, promíchejte a nechte odležet v lednici, ideálně přes noc.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hluboké pánve nalijte olej, rozpalte ho. Do horkého oleje přidejte cibuli, maso a nechte ho zatáhnout. Podlijte vývarem a duste pod pokličkou. Sundejte pokličku a nechte tekutinu zredukovat na minimum.
Cuketu nakrájejte na menší kousky, podle chuti přikápněte sójovou omáčku a chilli omáčku a pět minut restujte. Počítejte s tím, že cuketa pustí hodně vody. V hrníčku proto ve vodě rozmíchejte solamyl a přilijte do pánve. Minutu povařte a můžete podávat. Ideální přílohou je rýže.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketa: Skvělý společník pro vaření i pečení
Panenka, plec, krkovice či lalok: Jak se dělí vepřové maso?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Syrová cuketa v kuchyni: Jak poznat kvalitní plody, proč je neloupat a jak je skladovat?
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz