Broskvová klevela: Ovocná pomazánka podle receptů babiček nepotřebuje moc cukru, hodí se na lívance i na maso a je rychle hotová
3. 8. 2023 Vaření
Klevela je speciálním druhem ovocné pomazánky, kterou s oblibou připravovaly naše babičky, v průběhu let se na ni ale trochu pozapomnělo. Recepty naštěstí zůstaly, a tak si ji místo marmelády můžete připravit i dnes, třeba právě v broskvové variantě.
Trochu jiná marmeláda
Klevela byla dříve oblíbenou pochoutkou, která se dělala z mnoha druhů ovoce. Její název pochází z německého slova kleben, které znamená lepidlo. Náhodná však možná není ani podobnost se slovem klevetit. Říká se, že klevelu prý dřív vařily ženy v chalupách společně, a aby jim lépe ubíhal čas, vykládaly si u toho neboli klevetily. Příprava klevely ovšem byla snadná a rychlá a nebylo na ni potřeba mnoho ingrediencí.
Ovoce stačilo jen trochu rozvařit, ne nadarmo se jí proto říkalo i rozvářka. Šlo vlastně jen o ovocnou omáčku, kterou se přelévaly knedlíky nebo škubánky, mazala se na lívance či palačinky a občas i na chleba, když nebyla až příliš tekutá. Milovaly ji hlavně děti, u nichž uspokojila jejich chutě na sladké, když je honila mlsná. Někdy se podávala i k masu, nejčastěji k uzenému, ale i k rybě. K nim se dávala kořeněná verze ze švestek, která tak vlastně trochu připomínala povidlovou omáčku k uzenému, která je populární hlavně na Moravě, nebo omáčku, která se servírovala k vánočnímu kaprovi.
Mohlo by vás zajímat
V klevele musí být kousky ovoce
I když klevela byla vlastně jen takovou rychlou variantou, jak zpracovat ovoce, určenou k přímě spotřebě, často se i plnila do sklenic a pak se sterilovala, aby bylo možné si na ni pochutnat i později. Předností klevely je nejen to, že do ní nepotřebujete žádné želírovací přípravky, ale i to, že se k rozvařenému ovoci přidávalo jen menší množství cukru, což z ní dělá vlastně dietní pochoutku.
Do klevely bylo také možné upotřebit i trochu horší přezrálé ovoce. Nesmělo být však až příliš měkké, aby se nerozvařilo úplně na kaši. Klevela se totiž vyznačuje hlavně tím, že jsou v ní kousky ovoce. S oblibou se její chuť často vylepšuje i kořením, jako jsou skořice nebo hřebíček. Pro prodloužení trvanlivosti se do ní přidával i rum a ocet, které klevele rovněž dodávaly zajímavější a lehce pikantní chuť.
Recept na broskvovou klevelu
Švestky však nebyly jediným druhem ovoce, z něhož se klevela vařila, k rozvaření se výborně hodila i jablka, hrušky, meruňky nebo právě broskve. Pokud máte zrovna na zahrádce dostatek broskví, můžete klevelu připravit podle tohoto starého receptu.
Budete potřebovat: 2,5 kg broskví, 500 g cukru a 5 lžic octa.
- Broskve omyjte, nařízněte slupku, spařte je horkou vodu, pak vložte do studené a oloupejte je. Poté je rozpulte, vyndejte pecky a ovoce nakrájejte na menší kousky.
- Broskve dejte do mísy, zasypejte cukrem a přidejte ocet. Nechte odležet do druhého dne.
- Pak ovoce po částech (cca necelé kilo) přendejte do hrnce, přiveďte k varu a krátce povařte jen tak, aby ovoce trochu změklo. Nesmí se ale úplně rozvařit.
- Hotovou klevelu ihned přelijete do čistých vysterilizovaných sklenic a otočte je dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat pesto z bršlice kozí nohy. Úporný plevel se uplatní i v kuchyni
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup