Jak ukládat zeleninu a ovoce v lednici
4. 9. 2023 Domácnost
Chcete-li maximálně prodloužit trvanlivost vašeho ovoce a zeleniny, je důležité správně je skladovat. Víte, které ovoce lze skladovat v lednici? A které by do lednice zase přijít nemělo? Jak mít ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.
Ovoce
Většina ovoce se nedoporučuje skladovat v lednici, protože nízké teploty mohou změnit jejich chuť a strukturu. Nejlepší obal do lednice je potravinová folie. Co tedy lze a nelze skladovat v lednici?
Jablky a hrušky: uložte je do plastových sáčků v chladničce nebo přikryjte plastovou fólií. Jahody, maliny a další bobulovité ovoce: uchovávejte v uzavřených nádobách v lednici, nemyjte je a spotřebujte max do 2 dnů. Banány, pomeranče, kiwi, citrony a limetky, tyto druhy ovoce skladujte mimo lednici.
Zelenina
Listová zelenina: saláty a jiná listová zelenina by měly být uložena ve vlhkých místech s nízkou teplotou. V lednici je můžete skladovat v sáčcích nebo zabalit do alobalu či fólie. Ostatní zelenina, jako jsou: brambory, cibule, česnek a kořenová zelenina by měla být skladována v suchých, tmavých a chladných místech. V lednici je nejlepší skladovat v uzavřených nádobách nebo papírových obalech.
Obecné rady
Udržujte ovoce a zeleninu odděleně. Některé ovoce (např. jablka) uvolňuje etylén, což může urychlit zrání zeleniny. Mnoho druhů ovoce a zeleniny vyžaduje větší průtok vzduchu, ale ne příliš vysokou vlhkost. Plastové sáčky s otvory mohou pomoci udržet správnou vlhkost. Pravidelně kontrolujte stav ovoce a zeleniny a odstraňte ty, které se začínají kazit.
Co nepatří do lednice
Cibule mají tendenci absorbovat vlhkost v lednici, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu. Uchovávejte je na suchém a chladném místě mimo lednici. Med je přirozený konzervant a nemusí být skladován v lednici. Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu. Avokádo se lépe zraje mimo lednici. Pokud je avokádo pevné, nechte ho zrát při pokojové teplotě. Jakmile je zralé, můžete ho přesunout do lednice.
Skladování chleba v lednici může způsobit, že bude tvrdý a ztratí svou čerstvost. Nejlépe ho uchovávejte na suchém a chladném místě nebo v ledničce v plastové tašce, pokud ho hodláte skladovat déle. Většina koření může být skladována na suchém a tmavém místě mimo lednici. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit jejich aroma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uložit mrkev na zimu: Jednoduchý postup znaly už naše babičky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů