Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
24. 10. 2023 Vaření
Máte vždy při vaření knedlíků obavy, že se vám ve vodě rozpadnou? U těch pytlíkových to rozhodně nehrozí. Díky vaření v igelitovém sáčku si totiž tyto mléčné knedlíky s houskami udrží svůj tvar, pak už je stačí jen vyklopit na talíř a nakrájet na plátky.
Knedlíky jako naše nejoblíbenější příloha
Bez knedlíků se česká kuchyně neobejde. Jsou nejoblíbenější přílohou ke klasickým českým omáčkám, jako je rajská, koprovka nebo třeba křenová, podávají se ke svíčkové a pokrm vepřo-knedlo-zelo by bez nich neexistoval.
Není divu, že knedlíků je celá řada, přičemž různé knedlíky se hodí k různým pokrmům. S českou kuchyní jsou nejvíc spjaté knedlíky kynuté nebo houskové. Ty kynuté se připravují s droždím, vaří se nejlépe v páře a jsou lehké jako peříčko.
Mohlo by vás zajímat
Aby byly knedlíky nadýchané
Do houskových knedlíků pak patří na kostičky nakrájené pečivo. Bez kypřidla jsou hutnější, proto se právě i houskové knedlíky často dělají kynuté, aby byly krásně nadýchané.
Místo droždí se pro urychlení používá v mnoha receptech jako kypřidlo i jedlá soda, prášek do pečiva, sodovka nebo sníh z bílků, které knedlíkům stejně jako kuchařce prokáží stejnou službu.
Delikatesou mezi knedlíky jsou pak karlovarské s na másle osmaženými houskami a bylinkami nebo třeba špekové knedlíky, které uspokojí i milovníky masa, když je jinak pokrm bezmasý.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe vařit knedlíky?
Knedlíky se pak vaří ve vodě nebo v páře, nejdůležitější však je vytvarovat z knedlíkového těsta pěknou šišku, která se vám po vhození do vroucí vody nerozpadne nebo nerozvaří. Jemné knedlíky vařily dřív hospodyňky v ubrousku, aby nebyly na povrchu „oslizlé“, ale krásně hladké, v modernějších receptech můžete ubrousek nahradit potravinovou fólií.
Pokud si na takovéto tvarování netroufnete, můžete knedlík ještě uvařit v hrnečku vymazaném tukem, případně zkusit právě knedlíky pytlíkové. Ty se vaří v klasickém igelitovém sáčku, v němž těsto snadno vytvarujete a bude držet.
Snadné pytlíkové knedlíky
Příprava pytlíkových knedlíků se nijak neliší od těch běžných nekynutých houskových. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává žádné kypřidlo navíc (jen ušlehaný sníh z bílků), jsou trochu hutnější, což ale mnozí považují za výhodu. Krásně totiž drží tvar, a když je budete podávat s omáčkou, úplně se v ní nerozmočí.
Knedlíky je možné zadělávat vodou nebo sodovkou pro větší nakypření, lepší je ale, když do nich dáte mléko, nejlépe plnotučné, což se týká i této pytlíkové verze. Ke kvalitě knedlíků také přispívají vajíčka, navíc můžete knedlíky vylepšit i čerstvými bylinkami (nejčastěji petrželkou), které pak v knedlíků společně s houskou vytvářejí na řezu pěknou mozaiku.
Mléčné knedlíky vařené v sáčku
Jestliže jste se dosud k přípravě knedlíků neodhodlali nebo si prostě jen chcete trochu ulehčit práci, můžete knedlíky vařené v sáčku vyzkoušet podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 4 rohlíky nebo housky (nejlepší jsou, když jsou aspoň jeden den staré), 1 lžičku soli, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka a hrst nasekané čerstvé petrželky (lze vynechat).
- Oschlé rohlíky nebo housky nakrájejte na menší kostičky. Pak je dejte do mísy, přidejte mouku a sůl.
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žlutky přidejte k mouce a rohlíkům, přilijte mléko a vše promíchejte. Můžete přidat lžíci změklého másla, těsto bude chutnější. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte nasekanou petrželku. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části, vytvarujte souměrné šišky a uzavřete gumičkou tak, aby nad těstem zůstal volný prostor. Sáčky můžete případně dát do velkých zavařovaček, aby se vám lépe plnily.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a vložte oba sáčky. Vařte zhruba 30-35 minut. Pokud nechcete sáčky zavírat gumičkou, můžete je i s těstem ponořit do vroucí vody tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce a zajistěte je pokličkou. Knedlíky v takovém případě vařte asi 14 minut, pak je otočte a vařte dalších 14 minut.
- Uvařené knedlíky opatrně vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.
Náš tip: Houskové knedlíky klasickým způsobem si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Víte, jak nerozvařit knedlíky? A jak si poradit s těmi již rozvařenými? Nezoufejte, máme pro vás fintu, díky které se vždy povedou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30