Retro poháry: Pudinkový s kousky banánu nebo z kompotovaného ovoce s jemným krémem připomenou dětství u babičky
28. 12. 2023 Vaření
Vánoční svátky jsou obdobím, kdy se vzájemně navštěvuje rodina a kdy se setkávají přátelé. A pokud přemýšlíte o vhodném pohoštění pro návštěvu, nezapomeňte na sladké poháry ozdobené šlehačkou.
Není pohár jako pohár
Před více než třiceti lety byly poháry oblíbeným dezertem a právě i pohoštěním pro návštěvy. Pod názvem „pohár“ se v cukrárnách nabízel i obyčejný jahodový kompot ozdobený šlehačkou. V současné době je trochu zastínily jiné moučníky a dezerty. Proč se ale nevrátit do dětství a připravit chutný i vizuálně zajímavý pohár? Pokud občas „jedete“ v retro stylu a retro receptech, poháry jsou tím pravým.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový pohár s piškoty a banánem
Na dvoubarevnou pochoutku si především připravte silnostěnné sklenice či poháry, které vydrží teplo. Budete jich potřebovat minimálně 6, možná i 8 (podle jejich objemu). Připravte si: 1 pudinkový prášek vanilkový, 1 pudinkový prášek čokoládový, 1 l mléka, 2 velké nebo 3 menší banány, cca ½ balení kulatých piškotů, 1 smetanu na šlehání a čokoládové hoblinky či strouhanou čokoládu na zdobení.
Na dno každé sklenice dejte několik piškotů. Uvařte si podle návodu zvlášť ve dvou kastrůlcích oba pudinky. Jakmile trochu vychladnou (ale ne moc, aby neztuhly už v kastrolu), přelijte piškoty v pohárech nejdříve vanilkovým pudinkem, na něj položte další piškoty a kolečka banánů, poté přelijte čokoládovým pudinkem.
Střídejte, dokud nespotřebujete pudinky. Nechte v chladu, dokud pudinky zcela neztuhnou. Ozdobte kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Kompotované ovoce s tvarohovým krémem
Čerstvé ovoce nebylo před více než třemi desítkami let zase až tolik k dostání, proto si většina hospodyněk v létě připravovala kompoty. Ty pak byly ideální surovinou pro různé poháry.
Na pohár s tvarohovým krémem budete potřebovat 1 sklenici kompotovaného ovoce (jahody, meruňky, broskve), 250 g polotučného tvarohu, ¼ l mléka, 1 lžíci moučkového cukru, ½ balíčku pudinkového prášku vanilkového, 2 vejce velikosti M, šťávu z ½ citronu.
A jak na to? Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustou kaši, vmíchejte do ní žloutky a přidejte tvaroh. Míchejte, dokud nevznikne hladký krém. Z bílků připravte hustý sníh a přidejte ho do krému. Znovu dobře promíchejte. Do připravených pohárů nebo sklenic vložte ovoce, přidejte krém a opakujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny.
Jednodušší verze: Zkrátka jen smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a vrstvěte střídavě ovoce a tvaroh.
Mohlo by vás zajímat
Zimní ovocný pohár
Na ten se využívalo dostupné ovoce (jablka, hrušky, případně pomeranče či mandarinky), kompotované ovoce a ořechy.
Připravte si (cca na 4 poháry): 2 jablka, 2 hrušky, 2 pomeranče, kompotované ovoce (ideálně borůvky), šťávu z 1 citronu, 1 lžíci medu, 4 vlašské a 8 lískových ořechů, 200 g kysané smetany nebo tučného bílého jogurtu.
Jak na to? Jablka a hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky. Pomeranč oloupejte, jednotlivé dílky překrojte napůl, ořechy nasekejte nadrobno. Šťávu z citronu smíchejte s medem.
Do misky dejte jablka a hrušky, promíchejte se šťávou z citronu a s medem. Směs dejte do připravených pohárů, přidejte kousky pomerančů a lžičku kompotovaného ovoce. Ozdobte kopečkem zakysané smetany nebo jogurtu a nasekanými ořechy.
Náš tip: Mezi retro poháry patří i Míša pohár, který si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Buflery jsou kulaté piškoty: Jak upéct oblíbenou sladkou pochoutku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 21 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál zavařování: Jak na ten nejlepší kompot? Důležité je vybírat kvalitní ovoce, nálev dostatečně osladit a vylepšit kořením
Na poctivý domácí pudink nepotřebujete pudinkový prášek. Stačí 4 suroviny
Pečeme s Ivou: Štafetky, náš nejoblíbenější retro zákusek z bílkového sněhu s ořechy a z máslového kávového krému