Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Patříte-li mezi milovníky tvarůžek, určitě vyzkoušejte tuhle snadnou pomazánku. Potřebujete na ni jen dvě ingredience a příprava nezabere víc než 5 minut. Sice si na výsledek budete muset chvíli počkat, ale stojí to za to.

Tvarůžky do polévky i pomazánky 

Pomazánky v jakékoliv formě bývají oblíbenou formou rychlé večeře či svačinky. Často jejich základ tvoří právě sýr a nejinak je tomu i v případě tvarůžkové pomazánky. 

Olomoucké tvarůžky sice "nevoní" každému, ale je to česká specialita, je to tradice a je to sýr, který je nadupaný bílkovinami a obsahuje jen minimum tuku. Že jde o skutečně ceněnou pochoutku dokládá i to, že se tvarůžky v 17. století používaly jako platidlo. Třeba, když v roce 1601 kopali dělníci u Uničova studnu, dostali pak za každý vykopaný sáh jeden zlatý a dvě kopy tvarůžků

O oblíbenosti tohoto nízkotučného sýra svědčí i to, kolik receptů z něj lidé už vymysleli. Vyzkoušet tak můžete třeba loštickou polévku s tvarůžkovými nudlemi, loštický plněný řízek, mezi častou úpravu patří i naložené tvarůžky a existuje i speciální tvarůžková kuchařka.

Z té občas čerpám i já, ale recept, který vám dnes nabídnu, je od mého táty, letitého milovníka tvarůžek a zároveň důchodce, který rád připravuje jednoduchá jídla. 

Tvarůžky podle táty

Na jednoduchou pomazánku budete potřebovat: 1 balen olomouckých tvarůžků a 1 smetanu. 

Jak na to? Tvarůžky nastrouháme nahrubo a v misce zalijeme smetanou. Řádně promícháme, dáme do skleničky, zavřeme a necháme dva až tři dny v lednici. Poté je roztíráme na pečivo a zdobíme čerstvými bylinkami. 

Moje tipy: 

  • Můj táta používá co nejtučnější smetanu, ale pro mě je pomazánka pak až moc hutná. Proto klidně použijte smetanu s tučností 12 %, ale ani "třicítka" není špatná. Smetany se 33 nebo 40 procenty tuku mně osobně nevyhovují.
  • Do pomazánky nepatří sůl ani jiné koření, je tak v chuti velice jemná. Komu by to nevyhovovalo, může dochutit mletou paprikou, kmínem či česnekem. 
  • Pokud nevydržíte čekat, tak už za 24 hodin jsou tvarůžky vláčnější a lze je také podávat na chleba, jen ještě nebudou roztíratelné. 

Zdroje informací: 
stoplusjednicka.cz: Pronikavá vůně sýra: Historie tvarůžků u nás sahá až do 16. století

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Quinoa

Quinoa

Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v… Číst více

Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo… Číst více

Jahody

Jahody

Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a… Číst více

Ječné kroupy

Ječné kroupy

Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více

Kdoule

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže,… Číst více

Kernotto, kernoto

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více