Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě
19. 2. 2024 Vaření
Patříte-li mezi milovníky tvarůžek, určitě vyzkoušejte tuhle snadnou pomazánku. Potřebujete na ni jen dvě ingredience a příprava nezabere víc než 5 minut. Sice si na výsledek budete muset chvíli počkat, ale stojí to za to.
Tvarůžky do polévky i pomazánky
Pomazánky v jakékoliv formě bývají oblíbenou formou rychlé večeře či svačinky. Často jejich základ tvoří právě sýr a nejinak je tomu i v případě tvarůžkové pomazánky.
Olomoucké tvarůžky sice "nevoní" každému, ale je to česká specialita, je to tradice a je to sýr, který je nadupaný bílkovinami a obsahuje jen minimum tuku. Že jde o skutečně ceněnou pochoutku dokládá i to, že se tvarůžky v 17. století používaly jako platidlo. Třeba, když v roce 1601 kopali dělníci u Uničova studnu, dostali pak za každý vykopaný sáh jeden zlatý a dvě kopy tvarůžků.
O oblíbenosti tohoto nízkotučného sýra svědčí i to, kolik receptů z něj lidé už vymysleli. Vyzkoušet tak můžete třeba loštickou polévku s tvarůžkovými nudlemi, loštický plněný řízek, mezi častou úpravu patří i naložené tvarůžky a existuje i speciální tvarůžková kuchařka.
Z té občas čerpám i já, ale recept, který vám dnes nabídnu, je od mého táty, letitého milovníka tvarůžek a zároveň důchodce, který rád připravuje jednoduchá jídla.
Mohlo by vás zajímat
Tvarůžky podle táty
Na jednoduchou pomazánku budete potřebovat: 1 balen olomouckých tvarůžků a 1 smetanu.
Jak na to? Tvarůžky nastrouháme nahrubo a v misce zalijeme smetanou. Řádně promícháme, dáme do skleničky, zavřeme a necháme dva až tři dny v lednici. Poté je roztíráme na pečivo a zdobíme čerstvými bylinkami.
Moje tipy:
- Můj táta používá co nejtučnější smetanu, ale pro mě je pomazánka pak až moc hutná. Proto klidně použijte smetanu s tučností 12 %, ale ani "třicítka" není špatná. Smetany se 33 nebo 40 procenty tuku mně osobně nevyhovují.
- Do pomazánky nepatří sůl ani jiné koření, je tak v chuti velice jemná. Komu by to nevyhovovalo, může dochutit mletou paprikou, kmínem či česnekem.
- Pokud nevydržíte čekat, tak už za 24 hodin jsou tvarůžky vláčnější a lze je také podávat na chleba, jen ještě nebudou roztíratelné.
Zdroje informací:
stoplusjednicka.cz: Pronikavá vůně sýra: Historie tvarůžků u nás sahá až do 16. století
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak jsme testovali Nesnězeno, aplikaci, na které se rychle stanete závisláci. Oběd za 74 Kč a snídaně z Hiltonu vás dostanou
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Desatero rad na téma tvarůžky: Aromatický poklad patří do našich kuchyní
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině