Velikonoční perníčky od PerníKáči: Podle receptu úspěšné perníkářky jsou hned měkké, krásně voní a povedou se každému
21. 3. 2024 Vaření
Milujete perníčky? Tak proč si je kromě Vánoc nepřipravit i na Velikonoce? Stačí jen vyměnit tradiční hvězdičky a stromečky za vajíčka či kuřátka a hned máte velikonoční perníčky jako malované. Třeba jako ty od slavné perníkářky PerníKáči, která webu Toprecepty.cz poskytla svůj recept.
Perníčky i na Velikonoce
Perníčky sice k Velikonocům jako tradiční pečivo původně nepatřily, ale to se změnilo v posledních letech. Velikonoční perníčky běžně najdete na trzích i v supermarketech. A pečou se samozřejmě i doma.
Perníčky byly ostatně odpradávna svátečním pečivem. Perníková srdce se nosila jako dárek z pouti, perníčky různých tvarů se věšely nejen jako ozdoba na vánoční stromeček, ale používaly se i jako dekorace v domácnosti.
Hospodyně je často dávaly i jako dar koledníkům a zřejmě právě zde se vzal zvyk péct perníčky na Velikonoce. Receptů na perníčky existuje celá řada, přičemž k nejoblíbenějším patří ty, které jsou hned měkké. Pokud jste stále nenašli ten správný recept a pořád experimentujete, můžete vyzkoušet ten od vyhlášené perníkářky Kateřiny Wolákové.
Mohlo by vás zajímat
Perníčky od PerníKáči z Velvar
Perníkářka Kateřina Woláková své perníčky prodává pod jménem PerníKáča a ve Velvarech má i vlastní perníkářství. Pečení perníčků se věnuje více než 15 let a vlastnit perníkový krámek je pro ni tak trochu splněným snem.
Katka propojuje tradiční perníkařinu s moderní cukrařinou, ráda pročítá prastaré receptury a inspiruje se jimi při svém experimentování s perníkovým těstem. Po celý rok si tak můžete v jejím voňavém krámku nakoupit perníčky mnoha barev a tvarů. Kromě toho můžete PerníKáču potkat také na různých akcích.
Perníková vajíčka, kachničky nebo kuřátka
Speciální perníčky peče PerníKáča na Velikonoce, kdy připravuje malovaná perníková vajíčka nebo perníčky ve tvaru kuřátek, kachniček či kytiček. A pokud to máte do Velvar daleko, můžete si velikonoční perníčky upéct přímo podle jejího receptu.
PerníKáča navíc pro Toprecepty doporučuje namíchat si do perníčků raději vlastní směs koření. „Namíchejte si jednotlivé druhy podle toho, co vám nejvíce voní. Vybírat můžete z celé škály druhů: skořice, hřebíček, zázvor, badyán, fenykl, anýz, koriandr, kardamom, nové koření, vanilka. Hlídejte si celkové množství koření, nemělo by to být více než 3 lžíce. Pozor na hřebíček a zázvor, aby perníčky nebyly moc štiplavé.“
A jak tedy perníčky podle PerníKáči uděláte?
Budete potřebovat: 700 g hladké mouky, 100 g tuku, 200 g medu, 4 vejce, 180 g cukru moučky, 2 lžíce kakaa, 3 lžičky perníkového koření a 1 lžičku sody.
- Nejdříve rozehřejte med a tuk, přidejte čerstvé koření, postupně přisypejte suché ingredience a nakonec přimíchejte vejce. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Těsto je hodně lepivé, zabalte je a nechte dva dny odpočívat.
- Pak těsto vyválejte na plát o síle 3-5 mm a vykrajujte z něj tvary dle libosti. Ty přeneste na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 170-180 °C cca 8-10 minut.
- Upečené perníčky ještě teplé potřete rozšlehaným vajíčkem a pomalujte buď klasickou bílou polevou či barevnými polevami, nebo ozdobte mandlemi.
Náš tip: Polevu na perníčky si připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
20 nejoblíbenějších receptů na bramborové saláty: Připravují se nejen na Vánoce
Bramborový salát a řízek patří k tradičním svátečním pokrmům. Salát se připravuje z brambor typu A, které jsou pevné, drží tvar a hned tak se… Číst více
Jak na bramborový salát bez majonézy. Nahraďte ji nebo salát ochuťte zcela jinak
K bramborovému salátu bez obsahu majonézy se nejčastěji uchylují rodiče malých dětí. Neznamená to, že by byl méně chutný. Majonézu lze v salátu bez… Číst více
MasterChef Česko: Vídeňský bramborový salát podle originálního receptu vás nadchne!
Bramborový salát s majonézou je česká klasika.… Číst více
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Karlovarský filmový festival je nejen svátkem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit
Holka u plotny radí: Jak na perníčky, které jsou hned měkké? Univerzální těsto se hodí na Mikuláše, Vánoce i na jiné svátky
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 15 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38