Polévka z hlívy s medvědím česnekem: Svěží, a přitom vydatná jarní polévka voní česnekem, pikantní chuť jí dá pálivá paprika
3. 4. 2024 Vaření
Polévka z hlívy s medvědím česnekem je vynikajícím jarním jídlem. Můžete si ji připravit třeba v pikantní podobě a kromě chutě česneku přidat třeba i pálivou papriku, případně feferonku.
Polévka s medvědím česnekem
Teď je sezóna medvědího česneku. Tato časně jarní aromatická bylinka vonící česnekem je skvělou možností, jak si zpestřit jídelníček, a do polévek se krásně hodí. Kromě typické chuti dodá i krásně svěže zelenou barvu a potěší chuťové buňky i oči.
Polévku s medvědím česnekem můžeme přichystat pouze s bramborami, ale také do ní dát druhou významnou ingredienci - hlívu. Když už ji neseženeme v lese, můžeme sáhnout do připravených zásob, ale také do chladicího pultu v supermarketu. Tato houba totiž bývá poměrně běžně k sehnání.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do polévky z hlívy s medvědím česnekem
Kromě hlavních ingrediencí, tedy hlívy, medvědího česneku a brambor, je polévka plná papriky v nejrůznějších podobách. A tady záleží na tom, jaké chutě upřednostňujeme. Může jít pouze o sladkou papriku, ale také můžeme sáhnout po pálivé, případně uzené. Variantou je i papriková pasta. Možná máte pastu i doma připravenou. Kdo má rád pálivé, může přidat chilli papričku. Na polévku ideálně využijeme vývar.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Polévka z hlívy s medvědím česnekem
Na tuto pikantní polévku budete potřebovat: 250 g hlívy, 3 středně velké brambory, 1 lžičku sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky uzené papriky (nemusí být), 1 lžíci paprikové pasty, 1 litr zeleninového vývaru, 1 lžíci másla, 1 lžíci mouky, menší svazek medvědího česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Jak na to? V hrnci nechte rozpustit máslo, zasypte ho moukou a udělejte světlou jíšku. Přisypte papriky, nechte je rozvonět a hned zalijte vývarem. Prošlehejte, ochuťte paprikovou pastou a přiveďte polévku k varu.
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky, hlívu nakrájejte na jemné proužky a přidejte vše do polévky. Vařte doměkka. Do hotové polévky vmíchejte jemně pokrájený medvědí česnek a případně dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Z hlívy si můžete připravit i podle tohoto videoreceptu dršťkovou polévku a navrch ji ozdobit medvědím česnekem
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 11 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 18 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Jak připravit světlou jíšku? Stačí pouze mouka a tuk, za pár minut je hotovo
Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete