Den javorového sirupu
Národní den
Den javorového sirupu připadá na 17. prosince. Jeho blahodárné účinky znaly již severoamerické indiánské kmeny, ale i dnes se těší velké oblibě. Skvělý je jako sladidlo do čaje či kávy a pokapeme-li jím palačinky či lívance, jejich chuť dosáhne úplně jiného rozměru.
Javorový sirup je přírodní sladidlo, získávané z mízy javorů (nejčastěji javoru cukrového), která se pak postupným zahříváním a svařováním zahušťuje na potřebnou konzistenci. Obsahuje sacharózu a fruktózu, má nižší energetickou hodnotu a glykemický index než cukr, o mnoho dietnější však není, takže bychom to s jeho konzumací neměli přehánět.
Mohlo by vás zajímat
Jaké jsou typy javorových sirupů
Jednotlivé druhy javorových sirupů se neliší jen barvou, ale také chutí – nejjemnější je sirup světlý, který nese označení Grade A. Můžeme s ním sladit kávu a čaj, pro svou vynikající příjemně oříškovou chuť se skvěle hodí i na polévání palačinek či lívanců, zmrzlinových pohárů nebo jiných dezertů. Oproti tomu, tmavší javorový sirup s označením Grade C je chuťově výraznější, proto se používá spíše do marinád k nakládání masa na gril nebo do různých masových směsí, kterým dodá zajímavou, jemně karamelovou chuť.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den javorového sirupu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!