Den sardinek
Národní den
Den sardinek je v kalendáři 24. listopadu. Těmto malým rybkám propůjčil své jméno středozemní ostrov Sardinie. Avšak pozor. Sardinka není konkrétní druh ryb, ale označení pro libovolnou malou rybičku. Často se za sardinky vydávají malí sledi, ale můžeme se setkat s více než dvěma desítkami druhů. Oblíbené jsou sardinkové pomazánky, ideální jsou také na grilování.
Sardinky mají v kuchyni poměrně pestré využití. Jejich pevné maso a vysoký obsah tuku je přímo předurčuje pro grilování. Grilovat se dají v alobalu i grilovacím košíku, mohou být naložené do marinády, zabalené do slaniny nebo napíchnuté na špíz. Je možné je také smažit. Stačí osmahnout cibulku a česnek, přidat sardinky v rajčatové šťávě, důkladně prohřát a rychlá večeře je na světě.
Sardinky do pomazánek i rovnou k jídlu
Tyto drobné rybky mají velice jemné kosti, které se dají jíst. Po tepelné úpravě se dokonce téměř rozpadnou a není třeba je řešit.
Často se s nimi setkáte v konzervě, právě konzervované sardinky se využívají pro přípravu pomazánek. Stačí dát do misky vybrané ingredience včetně sardinek, okořenit dle chuti a třeba vidličkou vše smíchat a rozdrobit.
Když takovou konzervu otevřete, hned je jasné, proč se říká „tlačit se jako sardinky". Nejjednodušší způsob využití těchto ryb je vyndat je z konzervy a dát si je na toast či do hotových těstovin.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sardinek?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů