Den smažené rýže
Národní den
Den smažené rýže slavíme každoročně 20. září. Jde o specialitu asijské kuchyně. Smažená rýže může být skvělou přílohou, ale i výborným hlavním jídlem. Recept na přípravu je velmi jednoduchý. Proto je tento pokrm tak oblíbený.
Smaženou rýži si můžete dopřát, pokud dostanete chuť na asijskou kuchyni. Nebo v případě, že jste uvařili rýže hodně a potřebujete ji nějak využít. Víte, jak na smaženou rýži? Základem je předem uvařená rýže, která pak smažíme na pánvi. Taková smažená rýže může posloužit jako příloha i jako hlavní jídlo. Můžeme ji podávat s masem i bez něj.
Recept na domácí smaženou rýži
Jak připravit smaženou rýži? Nejprve na pánvi rozpalte rostlinný olej a udělejte dvě míchaná vejce, která pak dejte stranou. Na pánvi rozehřejte další tuk a přidejte vybranou zeleninu: půl hrnku cibule, čtvrt hrnku mrkve a hrášku, a dva stroužky česneku. Poté zeleninu orestujte a také ji odkládejte stranou. Následně přidejte do pánve dva hrnky předem uvařené rýže a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. Po chvilce smažení přidejte zpět zeleninu a vejce. Osolte a opepřete podle chuti, a voilà! Vaše domácí smažená rýže je připravena k podávání. Pokrm se smaženou rýží můžete doplnit o hovězí, kuřecí či vepřové maso. Hodí se také krevety. Zarytí milovníci asijské kuchyně mohou přidat také zázvor, sezamová semínka nebo ústřicovou omáčku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den smažené rýže?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 4 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 7 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek