Mezinárodní den spaghetti carbonara
Mezinárodní den
Mezinárodní den spaghetti carbonara připadá každoročně na 6. dubna. Užijte si chutě Itálie a dejte si tento lahodný těstovinový pokrm, s vejci, česnekem, parmezánem a kousky lahodné pancetty.
Špagety carbonara jsou nejspíše nejznámější těstoviny na světě a Italové jsou na něj jaksepatří hrdí. I proto mají svůj svátek. Jde o jídlo jednoduché na přípravu, ale s velmi výraznou chutí. Pokrm jemně voní slaninou a česnekem.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Co patří do špaget carbonara
Spojení „alla carbonara“ se do češtiny překládá „po uhlířsku“. Italským národním jídlem se tento pokrm stal až po skončení druhé světové války. V poválečném Římě byla slanina z amerických zásob, vejce z domácích chovů slepic a špagety. Jestli však s tímto receptem přišli skutečně jako první Italové, nebo to byli Američané je opředeno tajemstvím. Jedno je však jisté, díky jednoduchosti přípravy se tento recept rychle rozšířil do světa. V různých národních kuchyních se špagety po uhlířsku dočkaly několika úprav.
Jak však vypadá originální recept, se kterým bychom měli den špaget carbonara oslavit? Stačí k němu jen pár ingrediencí: špagety, pancetta, vejce, česnek a parmazán, olej a koření. Nedává se smetana ani se nepoužívá anglická slanina. Sáhněte opravdu po italské pancettě, která se vyrábí nasolením vepřového boku. Pancettu můžete případně nahradit prosciuttem, což je mnohem lepší než použít uzenou slaninu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den spaghetti carbonara?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 16 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 21 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu