Žemlovka patří k symbolům našeho dětství. Zkuste jí s námi vrátit dobrou pověst!
Žemlovka patří mezi tradiční jídla české kuchyně. Dříve se tento „pudink pro chudé“ často připravoval ze zbytků pečiva, jablek, koření, mléka a vajec. Ale existuje více možností, jak žemlovku udělat. Může se vylepšit tvarohem, rozinkami namočenými v rumu, zapéct se sněhovou čepicí, či lze udělat základ místo z rohlíků z vánočky, briošky nebo z mazance. A i když ke spojení pečiva, skořice a vajíček dobře ladí jablka, proč to nezkusit také s jinými druhy ovoce? Taková švestková, banánová nebo hrušková žemlovka, to je mana nebeská!
Kdo si troufne, může nakonec žemlovku ještě přikrýt vyšlehaným sněhem a zapéct. Pak už místo sladkého teplého pokrmu vznikne spíše sladký teplý dezert. A zapomenout nesmíme, že tohle jídlo lze udělat taky naslano. Zkrátka, jak je vidět, žemlovka může být pokrmem skormným i bohatým, jak je libo. Pokud jste na žemlovku kdysi zanevřeli, zkuste jí dát teď znova šanci!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 12 minutami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 4 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 5 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 7 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30