Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Jahody jsou choulostivé ovoce. Důležité je správně je skladovat a zpracovat, aby nedocházelo k zbytečným ztrátám. Ať už máte jahody z vlastní sklizně nebo kupované, jistě se vám hodí naše rady a tipy. Jahody v obchodech by měly mít ponechané kališní lístky a krátkou stopku. Nesmí mít výrazné otlaky nebo dokonce náznaky hniloby. V 1. jakostní třídě jsou povoleny drobné otlaky, 2. jakostní třída povoluje bělavé zbarvení až v 1/5 plodů.
Zpracování jahod krok za krokem
Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…
Čerstvé jahody můžeme uložit do chladničky při teplotě 1-5 °C do přihrádky na ovoce v nízké vrstvě tak, abychom zabránili pomačkání. I při těchto podmínkách zde ale vydrží bez ztráty kvality jen pár dní.
Jahody je tedy nutné co nejdříve zpracovat. Přebytky můžeme zmrazit nebo vyrobit různé zavařeniny.
Jak zmrazit jahody?
Jednotlivě jahody mrazíme tak, že potáhneme tácek fresh fólií, rozložíme na ně jahody v jedné vrstvě a dáme zmrazit. Zmražené druhý den sesypeme do sáčku, popíšeme a uložíme v mrazničce. Mražené jahody ale přijdou o část chuti i vůně. Takto mrazíme jen prvotřídní pěkné jahody.
Vůni a chuť nejlépe podrží konzervace cukrem. Zmražením v cukrovém sirupu zachováme vůni, chuť i většinu vitaminů. Můžeme také z jahod vyrobit oslazený protlak, který v kelímcích zmrazíme. Jahody v mrazničce neskladujeme déle než 6-8 měsíců.
Jak nejlépe zavařit jahody
Ze zavařenin je nejběžnější kompot, džus, džem a sirup. Protože je zde konzervantem cukr, jahody si ponechávají většinu chuti i vůně, ale ztratí vitamíny.
Kompot často chytá plíseň, je potřeba při výrobě zachovávat přísnou čistotu. Navíc jahody zavařením ztrácí barvu, tvar i konzistenci. Zkuste zavařit jahody podle starého receptáře.
Džus je z rozmixovaného ovoce doplněného vodou, doslazeného a sterilovaného.
Sirup vyrobíme nejlépe v odštavňovacím hrnci nebo pomocí odšťavňovače, vzniklou šťávu dosladíme a sterilujeme. Přidáním destilátu k sirupu vyrobíme likér.
Domácí jahodový džem
Na džem můžeme použít i méně kvalitní, ale zdravé plody. Rozvařené ovoce výrazně osladíme a zahustíme pektinem podle receptu. Pokud nechceme použít pektin, můžeme jahody doplnit protlakem z červeného rybízu, který nezmění barvu ani chuť jahod. Vaříme, dokud džem nezačne rosolovatět. Většinou stačí hotový džem nalít do sklenic, ihned uzavřít a obrátit na víčko. Nemusí se sterilovat.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře