Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky
5. 4. 2021 Životní styl
Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce, a zároveň mají tolik blahodárných vlastností, že není divu, že se celým názvem jmenují pampelišky lékařské. Ostatně, pampeliškový med měla dříve doma každá správná hospodyně. Chcete si jej také vyrobit? Není problém!
Jak vyrobit pampeliškový med?
Pampeliškový med je zdravou drobností, která i v moderní kuchyni bude připomínat zvyklosti starých časů a způsoby našich prababiček. Jak ho vyrobit? Je to snadné! Budete k tomu potřebovat následující; dva litry vody, dva kilogramy cukru krystal (můžete použít i třtinový cukr), dva chemicky neošetřené, nejlépe bio citrony a samozřejmě pampelišky, konkrétně 500 gramů rozvinutých pampeliškových květů. Ty žlute kvetou téměř všude, takže by neměl být problém je nasbírat, doporučujeme ale hledat dále od cest a silnic a domů si donést co nejčistší rostlinky. Pokud máte zahrádku, je to vůbec ta nejlepší volba.
Mohlo by vás zajímat
Květy osprchujeme vodou, ale jen rychle a opatrně, abychom z nich neomyli všechen pyl. Necháme je okapat a vložíme je do hrnce. Nakrájíme citrony i s kůrou, přihodíme je k pampeliškám, pak vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Poté odstavíme, necháme vychladnout a hrnec uložíme na 24 hodin na hodně chladné místo nebo do lednice, kde se budou všechny prospěšné látky z květin v klidu a pořádně vylouhovat.
Druhý den přecedíme obsah hrnce přes plátýnko a přidáme k němu cukr. Tuto směs pak na prudkém ohni vaříme půl hodiny. Pozor! Med může utíkat, takže jej musíme hlídat. Po 30 minutách naopak stáhneme na mírný plamen a necháme pozvolna vařit dalších 60 minut. Hotový med pak plníme do sterilizovaných, zcela suchých, uzavíratelných sklenic. Měli bychom ho mít asi 2 litry a hodí se všude tam, kam jsme zvyklí dávat běžnější med od včelařů. Ale pozor! Pampeliškový med je o něco řidší, proto s tím například při pečení musíme počítat.
Proč fandit pampeliškám?
Podle článku Pampeliška lékařská: plevel s významnými léčivými účinky zveřejněném na Bylinkovo.cz, magazínu o bylinkách a přírodě spolupracujícím s lékárníky, je pampeliška výborná hned na několik nepříjemných potíží. Trpíte-li nechutenstvím, zácpou nebo jinými žaludečními obtížemi, pomůže pampeliška. Stejně jako zlatobýl je tato léčivka, pro její přemnožení v Česku považovaná za plevel, skvělá jako pomoc při zánětu močových cest a při ledvinových kamenech.
Mohlo by vás zajímat
V březnu a dubnu se sbírá především pampeliškový kořen, v květnu a červnu pak listy a plně rozvité květy, ale často záleží také na počasí, kdy se pampelišky krásně zažlutí. Pampeliška lékařská obsahuje hořčiny, které zvyšují chuť k jídlu a pomáhají trávení, a fytoncidy, které jsou vlastně takovým přírodním antibiotikem, protože brání růstu mikroorganismů. Pampelišky se hodí i pro diabetiky, protože (na rozdíl od jiných rostlin) je jejich zásobním cukrem inulin.
Mohlo by vás zajímat
Pokud se nechcete pouštět do medu, ze sušeného kořene pampelišky se dá namlít pampelišková mouka. Snadnější je ale udělat si z kořene odvar; jednu lžičku sušeného mletého kořene zalijete horkou vodou a necháte přes noc louhovat. Odvar pak můžete znovu ohřát, anebo jej konzumovat sudený, případně jej přidat do smoothie či limonády.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství staročeské kuchyně: Někdo má rád holky, jiný zase...
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30