10 nejlepších jídel s bylinkami: Zkuste skvělé placky, pomazánku nebo bylinkový chlebíček
30. 3. 2022 Vaření
Také už jste se těšili na první jarní bylinky? Zelené rašící lístky jsou symbolem končící zimy. Zpestřete si jimi jídelníček. Hodí se do polévek, pomazánek, placek i pečiva. Nabízíme nejoblíbenější recepty na jídla s bylinkami. Využijte je i na velikonoční stůl!
Co je k mání
Medvědí česnek, první kopřivy, řeřicha, pažitka, mladé lístky pampelišek... to všechno budeme moci v dubnu ochutnat a zařadit do svého jídelníčku. Každá bylinka jinak chutná, každá má jiné účinky, ale všechny výše zmíněné se perfektně hodí jako dochucení mnoha pokrmů. Kdy jindy využít síly bylinek, než právě na jaře, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku a dává nám to nejcennějí?
Mohlo by vás zajímat
Předkrmy a polévky
Začněte celé menu voňavou cestou! Vpašujte bylinky do pomazánek, polévek nebo překrmů. Takové pesto z medvědího česneku stačí jen namazat na opečené plátky baget a v cuku letu máte skvělý, jednoduchý a zdravý předkrm. Ale možností je samozřejmě více. Výtečná je pomazánka dochucená řeřichou, bylinkami lze dochutit i jíšku a pochopitelně nejvíc vyniknou na salátu, kde se uplatní čertsvé a zachovají si tak hodně vitaminů.
Voňavé přílohy
Co si dát k pečenému masu, kuřeti na paprice nebo k omáčce? Bylinkové knedlíky povýší obyčejném jídlo na fantastický gurmánský zážitek, podobně jako bylinkový dip, podávaný k vařeným bramborám. Případně zkuste bylinkami ochutit placky, nádivku nebo i obyčejnou bramborovou kaši. Uvidíte, že bylinky jídlo nejen ochutí a provoní, ale ještě vylepší jeho vzhled!
K svačině či k večeři
Opět sázka na jistotu. Ovšem některé svačiny mohou dobře posloužit také jako skvělá večeře. Zapečený chleba se sýrem a bylinkami, fantasticky nadýchaný domácí bylinkový chlebíček nebo babiččin bylinkový koláč jsou tak dobrá jídla, že uspokojí i hladové strávníky. A pokud nemáte na tyhle pečené dobroty čas, jednouše přidejte bylinky jako posypku na jakýkoliv obložený chléb. Klidně i chléb se šunkou a sýrem. Je to sice drobnost, ale uvidíte, že dodá jídlu šmrnc!
Pro skutečné fajnšmerky a také pro všechny, kteří si chtějí uchovat bylinkovou chuť na dlouho a použít kdykoli je libo, nabízíme recept na parádní bylinkovou sůl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek je hitem letošního jara. Víte, jak z něj udělat skvělé pesto?
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 8 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Holka u plotny radí: Jak na nejlepší štěpánskou omeletu? Tenhle postup funguje!
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči