Týden do výplaty? Žádný strach! Tahle jídla, od deseti do 41 Kč za porci zachrání váš žaludek i peněženku
11. 10. 2022 Vaření
Peníze v peněžence mizí a stále zbývá necelý týden do výplaty. Přesto se potřebujete dobře a pestře najíst. Zjistěte, jaká jídla jsme pro vás našli. Jsou vydatná a ani vás nezruinují.
Levná jídla
Když se blíží výplata, na účtu toho moc nezůstává. Je potřeba hodně zapřemýšlet nad tím, co si uvaříte. Vyplatí se více plánovat, využívat domácí zásoby, bylinky z parapetu a podobně. Inspirujte se pěti jídly, která chutnají svěle, nezatíží rodinný rozpočet a ještě dodají tělu potřebné vitaminy a jiné živiny.
Mohlo by vás zajímat
Chlebové košíčky
Chleba je typickým jídlem, když chcete ušetřit a dobře se najíst. Když ho doplníte o vejce, tedy kvalitní bílkovinu, budete mnohem sytější. Tato podoba chlebu je navíc velmi efektní. Šetření v tomto případě i skvěle vypadá. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 4 krajíce chleba, 4 menší vejce, 65 g šunky, 20 g sýru čedar, 10 g másla, 5 g červené mleté papriky, 5 g pepře, sůl 7 Kč. 1 porce vás vyjde přibližně na 16 Kč (krajíc chleba 2 Kč, vejce 4 Kč, šunka 4 Kč, sýr 2 Kč, máslo a koření 4 Kč).
Z chleba vykrojte čtverce. Kůrku nepoužijte (můžete z ní později udělat strouhanku). Válečkem čtverce rozválejte a vložte každý do otvoru v plechu na muffiny. Do každého chleba dejte kousek másla. Šunku nakrájejte na malé kousíčky a nasypte je na máslo. Na to vyklepněte vejce, opepřete, osolte a navrch posypte sýrem. Vložte do do vyhřáté trouby a zapékejte na 180 °C asi 15 minut. Chleba má být křupavý, zatímco vejce polotekutá. Po vyndání posypte jemně paprikou a podávejte.
Snazší variace: Vezměte si krajíc chleba, prostředek vykrojte a chleba dejte péct na pánev s trochou tuku. Pak obraťte a doprostřed vklepněte vejce. Posolte, opepřete a dopečte. Je to varinta volského oka rovnou v chlebu.
Kuřecí játra v těstíčku
Játra si nemusíte vždy připravovat s rýží. Existuje i jiná podoba. Tentokrát si je můžete osmažit v pikantním těstíčku. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat 500 g kuřecích jater, 140 g hladké mouky, 100 ml oleje na smažení. Na těstíčko potřebujete: 3 vejce, 120 g bramborového škrobu, 3 g kari, 3 g mleté červené papriky, 30 ml sójové omáčky a 10 g tymiánu, příloha 400 g brambor, 3 g soli a 15 g petrželky na ozdobu. 1 porce vás vyjde přibližně na 37 Kč (kuřecí játra 13 Kč, mouka a škrob 5 Kč, olej 1 Kč, vejce 4 Kč, koření 11 Kč, brambory 2 Kč).
Ingredience na těsto smíchejte vidličkou. Játra obalte v mouce a těstíčku a hned je osmažte z obou stran na pánvičce v oleji. Smažení jater trvá asi 8 minut. Podávejte s vařenými brambory, posypanými petrželkou. Brambory ve slupce se vaří zhruba 20 minut.
Snazší variace: Kuřecí játra na cibulce s chlebem chutnají také skvěle.
Špenát a vejce
Špenát a vejce jsou výtečnou kombinací, která může mít řadu variant. Jistotou je to, že vždy výborně chutnají. Na přípravu 4 porcí voňavého špenátu s vejcem budete potřebovat: 1 mražený listový špenát, 50-80 g anglické slaniny, 1 vejce + 3 vejce navíc (volitelné), 1 malá cibule, 1 lžička másla, 4 stroužky česneku (8 g), 100 g eidamu, 1 velké rajče (nemusí být) pepř, sůl.
1 porce vás vyjde přibližně na 34 Kč (špenát 11 Kč, slanina 6 Kč, vejce 4 Kč, sýr 7 Kč, cibule a česnek 2 Kč, máslo 1 Kč, rajče 2 Kč, koření 1 Kč).
Na másle zpěňte nasekanou cibulku, přidejte povolený špenát a chvilku poduste. Rozkvedlejte vejce a nalijte ho ke špenátu. Přidejte česnek, opepřete, osolte, promíchejte. Strany zapékací misky obložte slaninou, spodní část můžete trochu vymazat máslem. Směs dejte do misky. Pokud máte velký hlad, můžete pro každého ještě přidat plátek slaniny, který umístíte do důlku ve špenátu. Do misky ze slaniny vyklepněte vejce. Posolte ho a opepřete. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte přikryté 10 minut a 10 minut odkryté.
Snazší variace: Klasický dušneý špenát je výborné jídlo, stačí k němu jen vařené vejce a brambory.
Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…
Zapečené těstoviny s vejci a slaninou
Těstoviny jsou vždy vděčným jídlem. Mezi tu nejoblíbenější variantu patří zapečené těstoviny. Když vás brzdí finance, tak si připravte tu nejjednoduší, přesto výbornou, podobu. Na čtyři porce budete potřebovat 400 g těstovin, 250 ml smetany, 1 cibule, 2 vejce, 100 g sýru eidam, 15 ml řepkového oleje, 150 g slaniny, 3 g pepře a 16 g soli. 1 porce vás vyjde přibližně na 41 Kč (těstoviny 10 Kč, smetana 7 Kč, vejce 4 Kč, cibule 1 Kč, eidam 8 Kč, slanina 9 Kč, tuk a koření 2 Kč).
Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Pokrájejte cibuli a osmahněte ji na lžíci oleje. Když bude dozlatova, přidejte k ní slaninu. Trochu ji opečte. V misce promíchejte vejce se smetanou, opepřete je a osolte a přisypte nastrouhaný sýr. Jemně vymastěte olejem pekáč, smíchejte těstoviny se slaninou a nasypte je do pekáče. Dejte péct na 180 °C a pečte zhruba půl hodiny. Před dokončením zalijte vaječnou směsí se sýrem a nechte dopéct, zhruba 10 minut.
Hustá hrstková polévka
Hrstková polévka patří mezi ty přesnídávkové. Můžete si k ní dát plátek chleba, ale možná ho ani nebudete chtít. Polévka skutečně zasytí, poskytne spoustu cenných látek a výborně chýtná. Na přípravu 4 porcí budete potřebovat: 50 g hrachu, 50 g čočky, 50 g fazolí, 50 g krup, 20 g mrkve, 15 g celeru, 15 g petržele, 1 velkou cibuli (90 g), 10 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, 2 stroužky česneku (4 g), 2 g majoránky, 4 g pepře, 14 g soli.
1 porce vás vyjde přibližně na 10 Kč (hrách 1 Kč, čočka 1 Kč, fazole 1 Kč, kroupy 1 Kč, kořenová zelenina 2 Kč, cibule 1 Kč, tuk a koření 2 Kč, mouka 0,50 Kč, česnek 0,50 Kč)
Luštěniny den předem namočte. Druhý den luštěniny propláchněte a dejte je vařit doměkka. Když jsou téměř uvařené, přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, utřený česnek a pokrájenou cibuli. Vše zahustěte jíškou z másla, mouky a přidejte pepř, sůl a těstě před dokončením promněte do hrnce majoránku. Vaření trvá zhruba 45 minut.
Další tipy na levná jídla
Tipů na levná jídla je ale mnohem více. Připomeňte si s námi klasiku, která nikdy nezestárne:
- Krupicová kaše se skořicí
- Brambory na loupačku a kefír
- Bramboráky
- Bramborové placky
- Nudle s tvarohem
- Knedlíky s jednoduchou omáčkou
- Jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí
- Dušená mrkev
Inspiraci najdete i v naší galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jemné jablečné knedlíčky ze dvou ingrediencí? Lehká večeře nebo dezert je na stole za chvilinku
Nejlepší posypky na ovocné knedlíky: Kdy se hodí tvaroh, osmažená strouhanka nebo třeba mák?
Týden do výplaty? Žádný strach! Tahle jídla, od deseti do 41 Kč za porci zachrání váš žaludek i peněženku
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Nať z mrkve nevyhazujte, připravíte z ní vynikající a hlavně levné pesto
Levné a zdravé domácí svačiny pro školáky: Sendvič za 13 Kč, mléčná rýže za 12 Kč a další variace, které nezruinují peněženku
Samosběr jablek 2022: Velký přehled, kam pro ovoce vyrazit, jaké druhy jsou k mání a kde zaplatíte 5 Kč za kilo
Komentáře
12. 10. 2022 18:36
Čočka 50g-1kč, tudíž ½kg za 10kč.
Fazole to samé.
Proboha kde nakupujete, okamžitě tam jedu.
????