Delikatesa z trouby: Pomalu pečený bůček s křupavou zlatavou kůrkou nedá skoro žádnou práci, jen nesmíme opomenout první krok
20. 2. 2023 Vaření
Vepřový bůček pečený 4 hodiny na nízkou teplotu je opravdová delikatesa, která chutná skvěle i za studena na čerstvém chlebu s hořčicí a křenem. Báječně se k němu hodí i dušené zelí, knedlík a samozřejmě nesmí chybět silná šťáva vzniklá při pečení.
Co je bůček?
Bůčkem se nazývá vepřový bok, tedy boční část prasete, jejíž podklad tvoří žebra. Na těchto místech se ukládá větší množství tuku a proto je i vhodnou surovinou pro výrobu anglické nebo uzené slaniny. V domácích podmínkách se bůček nejčastěji peče, nadívá, vaří nebo dusí.
Díky střídání libových a tučných vrstev se v podstatě nemůže stát, že se maso vysuší. Chystáte-li se na pomalu pečený bůček a chcete získat kromě dokřupava vypečené kůrky a měkkého masa i výbornou šťávu, sežeňte vepřový bok s kostí, kterou snadno odříznete a použijete pod bůček místo roštu.
Mohlo by vás zajímat
Příprava masa na pečení
Nachystat maso do pekáče je v podstatě jediná práce, která vás při přípravě pomalu pečeného bůčku čeká.
Nejprve odřízněte část s kostí, rozdělte na žebra, položte do pekáčku a podlijte trochou vody. Nejsou-li k dispozici kosti, použijte rošt nebo napůl překrojené cibule na podložení masa. Maso by nikdy nemělo být ponořené ve vodě, protože by se spíše částečně dusilo než rovnoměrně peklo. Kosti navíc dodají šťávě plnou chuť.
Kůži na povrchu bůčku nařízněte i s částí tuku do menších čtverečků. Jednak zajistíte estetický výsledek, maso se bude snáze porcovat a také se bude lépe vypékat sádlo. Maso důkladně osolte ze všech stran (i v zářezech) a položte na kost.
Pomalu pečený bůček
V prvním kroku je třeba, aby se maso rychle zatáhlo a nepustilo šťávu. Toho docílíte troubě vyhřáté na teplotu 200 °C, ve které nezakrytý bůček necháte prvních asi 30 minut.
Poté snižte teplotu na 130 °C, bůček přikryjte a nechte péct asi 3 hodiny. Při pomalém pečení se nezapíná horkovzduch. Přibližně každých 45 minut polijte maso výpekem.
Po 3 hodinách pekáč odkryjte, teplotu zvyšte na 220 °C, polijte výpekem a pečte dalších asi 30 minut dozlatova. Je-li výpeku málo a budete potřebovat šťávu k masu, přidejte před poslední fází pečení trochu horké vody.
Hotový bůček potřebuje ještě 10 minut odpočívat mimo troubu, aby překonal teplotní šok. Kdybyste jej nakrájeli ihned po vytažení z trouby, vytekla by z něj šťáva a výsledek by sice nebyl díky množství tuku suchý, ale ani dokonalý. Tuhle dobu můžete využít k doladění omáčky.
Vypečenou šťávu na sporáku zredukujte do hustší konzistence pomocí vysoké teploty a ochuťte podle svých potřeb. Šťávu lze zjemnit vmícháním kousku studeného másla.
S čím podávat pomalu pečený bůček?
K pečenému vepřovému masu se hodí dušené bílé zelí a bramborové knedlíky nebo noky. Tučnější bůček skvěle doplní i kysané zelí. Zastudena bůček nejlépe chutná s hořčicí, čerstvým křenem, kyselou okurkou a chlebem. Sedne k němu v podstatě každá kyselejší i ostřejší nakládaná zelenina.
Svačina pro děti
Málokteré vybíravější dítě bude nadšené z tučných částí bůčku. Zbylé maso zbavené tuku však můžete nakrájet a přidat do zeleninového či těstovinového salátu nebo plněné bagety, kterou doplníte čerstvou zeleninou a zapečete v toustovači. Této podobě bůčku děti jen těžko odolají.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav… Číst více
Když hranolky, tak z kapra! Připravte si doma nejslavnější specialitu Třeboňska!
Podzim je časem výlovů rybníků a ideální dobou… Číst více
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si… Číst více
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami,… Číst více
Jaké vnitřnosti patří do rybí polévky? Poradíme, co použít a co raději vyhodit
Ryba v celku, to je přímo poklad. Můžete ji zpracovat celou beze zbytku a využít doslova každou kostičku i ploutvičku. Pokud si ale nejste jistí, co… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vývar z vepřových kostí si zaslouží péči. Pečené kosti a pomalé tažení mu dodají sílu a fantastickou chuť
MasterChef Česko 2022: Jak na dokonale šťavnatý bůček na pivě? Podle skvělého receptu od Ondry se povede každému
Den bůčku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc