Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie
29. 4. 2023 Historie a zajímavosti
Pěkně vykrmený vepřík vždycky patřil k obrázkům českého venkova a klasickou zabíjačku připomínají obrázky Josefa Lady. Vepřové maso je tučnější než hovězí, ale i notoričtí hlídači kalorií si najdou svůj libový kousek.
Jak vybírat kvalitní vepřové?
Doby, kdy se prasátko před porážkou vykrmilo na úctyhodných 200 kg, jsou dávno pryč. V dnešní době jdou na porážku kusy staré kolem půl roku a vážící něco málo přes 100 kg. Vepřové maso má růžovou barvu a svalovinu trochu prorostlou tukem (záleží na tom, z které části zvířete maso je).
Pokud nemáte svého prověřeného dodavatele masa a vepřové kupujete v supermarketu, dobře si na etiketě přečtěte, odkud zvířátko pochází a jak bylo staré. V obchodě s masem, kde majitelům záleží na dobré pověsti, vám také podají veškeré informace o původu a stáří.
Na rozdíl od hovězího masa nepotřebuje to vepřové dlouho dobu zrání, stačí několik dní.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho skladovat vepřové maso v lednici?
Stejně jako jiné čerstvé maso vydrží vepřové 2–3 dny v lednici při teplotě kolem nuly až tří stupňů. Aby zůstalo po celou dobu kvalitní, platí obecné rady: tedy jako obal mikrotenový sáček (ne igelitový) nebo fólie, uzavíratelná nádoba nebo maso položené mezi dva hluboké talíře.
Není třeba připomínat, že syrové maso nepatří do blízkosti potravin, které chceme konzumovat. V ledničce je ideální umístit ho do spodní části. Pokud není maso dobře zabalené, může z něj vytékat šťáva a v horní části ledničky nezabráníte jejímu protečení na potraviny uložené pod ním.
Jak zmrazit vepřové maso?
Když víte, že koupené maso nestačíte včas spotřebovat, je uložení do mrazáku nejlepším řešením. Není to však jen o tom, že maso dáte do sáčku a položíte do mrazničky. Maso umyjte, pečlivě osušte a vložte do čistého mikrotenového sáčku a zkontrolujte, zda je dokonale zabalené, aby se nevysušilo.
V mrazáku můžete vepřové maso ponechat až 8 měsíců. Proto nezapomeňte každý kus vkládaný do mrazáku pečlivě označit – druh masa, datum vložení. Zmražené maso vyndejte minimálně den před plánovanou kuchyňskou úpravou a nechte ho v lednici, aby se rozmrazovalo postupně.
Na co se který kousek hodí?
Steaky Ty nemusejí být jen hovězí. Excelentní chuť mají i steaky vepřové. Použijte kotlety, karé nebo plátky z kýty, ale i libovou vepřovou panenku (vepřová svíčková). Pokud chcete opečené maso šťavnatější, zvolte plátky z krkovičky. Maso vždy zprudka opečte z obou stran, pak zmírněte teplotu, aby se nepřipálilo a nevysušilo.
Grilování Krkovička zajistí šťavnatost, na gril dávejte plátky i s kostí. Na vhodnost solení před či po grilování stejně tak jako na marinády má každý svůj názor. Proto se držte svých či rodinných osvědčených receptů. Budete-li grilovat libovější vepřové (kýta, panenka, karé), je lepší maso na několik hodin naložit do marinády s olejem.
Pečeně Tady neuděláte chybu s krkovičkou vcelku, žebírkem, ramínkem a vepřovou plecí, pro milovníky tučnějšího masa je tu bůček.
Dušení Na prvním místě je jednoznačně vepřová plec, méně kalorií zajistí dušená vepřová kýta, podusit lze i plátky krkovičky. Vepřové maso je dobré dusit pomalu, aby si zachovalo šťávu.
Řízky Vepřový řízek je naše česká klasika. Většinou se připravuje z kýty, nejlepší je její část zvaná šál, je třeba ale krájet plátky přes vlákno, protože na řízky potřebujete krátké maso. Řízky lze vykrojit i z plece. Jsou lidé, kteří nedají dopustit na v trojobalu osmaženou krkovičku – je dobrá, šťavnatá, ale tučná. A milovníci libových řízků zase smaží na plátky nakrájenou panenku nebo plátky karé (vykostěná kotleta).
Dušené vepřové kotlety s cibulí
Pro ty, co nemají s vařením ještě dostatek zkušeností, je vhodný recept na tyto dušené kotlety. Budete potřebovat:
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 2 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
- 250 ml masového vývaru
- 1 lžíce mouky
- sůl a pepř
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Vepřové kotlety osušte papírovým ubrouskem, lehce naklepejte dlaní, osolte a opepřete a potřete hořčicí.
- V pánvi rozehřejte lžíci sádla, opečte kotlety z obou stran dozlatova. Hned poté je vyjměte a dejte na chvíli stranou.
- Do pánve přidejte zbylé sádlo, prohřejte a pak nasypte všechnu cibuli a pomalu nechte zesklovatět.
- Hotovou cibuli zasypte moukou, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte kotlety a společně duste 30 až 45 minut doměkka. Podávejte s vařeným bramborem nebo s dušenou rýží.
Zdroje informací:
kniha Jill Normanová: Vaří šéfkuchaři
kniha James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování masa a ryb: Jak grilovat velké kusy i jednotlivé porce
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
„Paleo“ dieta v praxi: Neandrtálci lovili pravěké slony, maso opékali na ohni a jedli placky ze semen
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Historie masožroutství v dějinách lidstva: V antice "frčel" nadívaný plch, ve středověku veverky a v renesanci dušený ocas z bobra
Letem masovým světem: Vše co potřebujete vědět o hovězím. Jak ho vybrat, jak zamrazit i na co se která část při vaření nejlépe hodí
Jak správně smažit řízky? Chystáme je jen občas, při svátečních příležitostech, a když už, tak ať se nám povedou