Jak na ten nejlepší bezinkový sirup s citronem: Jednoduchý postup podle našich babiček funguje dodnes a zvládne jej každý
14. 6. 2023 Vaření
Černý bez právě kvete, a to je příležitost využít květy i v kuchyni. Jednou z možností je sirup. Hodí se nejen do osvěžujících limonád, ale také na pečení, což oceníte zejména v zimních měsících.
Jak využít květy černého bezu
Černý bez je jedinečnou bylinou, ze které využijeme květy, ale i plody. Smetanové, až nažloutlé květy úžasně voní a sbírají se za suchého počasí v květnu a červnu. Připravit si z nich můžeme čaj, který se bude hodit během podzimu a zimy, vychutnat si ho můžeme i v podobě sirupu.
Výroba sirupu je rychlá a velmi jednoduchá. Sirup má jemnou chuť bezových květů a krásně osvěží v letním období. Ze sirupu jde připravit nejen limonáda, ale i různé koktejly, můžeme ho přidat do čajů, ale také do dezertů, případně je v létě ideální do zmrzliny, nebo do sorbetu.
Mohlo by vás zajímat
Jak získat květy z černého bezu
Květy černého bezu budeme hledat tam, kde nejezdí auta a je čistá příroda. Na dobu sklizně si vybereme den, kdy je sucho. Nesmí být po dešti a už vůbec ne při něm. Na pomoc si vezmeme nůžky a květenství odstřihujeme opatrně, aby se zachoval cenný pyl.
Co je potřeba na sirup z černého bezu
Na sirup budeme potřebovat květ černého bezu, krupicový cukr, vodu, případně citrony a kyselinu citronovou. Jako sladidlo se obvykle používá krupicový cukr, můžeme zvolit i třtinový cukr, ale také alternativní způsoby slazení, jakými jsou melasa, stévie nebo třeba ječný slad.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak připravit sirup z květů černého bezu
Na 2-3 l sirupu budete potřebovat: 30 bezových květů, 2 kg krupicového cukru, 50 g kyseliny citronové, 2 velké chemicky neošetřené citrony a 2 l vody.
Jak na to? Bezové květy lehce protřepejte (zbavíte se malých broučků a nečistot) a dejte je do mísy nebo velké sklenice. V konvici převařte vodu a nechte ji zchladnout. Pak ji nalijte na květy. Citron rozpulte a vymačkejte z něj šťávu, kterou nalijte ke směsi. Druhý citron nakrájejte na kolečka a přidejte je do vody. Nakonec nasypejte kyselinu citronovou a směs nechte 24 hodin louhovat.
Připravte si důkladně vyčištěné sklenice a víčka. Druhý den tekutinu přeceďte přes pláténko nebo gázu do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání ji zahřejte. Po rozpuštění cukru slijte sirup do lahví.
Náš tip: Připravte si bezový sirup podle tohoto videoreceptu:
Jak uchovat bezový sirup
Sirup je třeba brzy spotřebovat, skladujte ho proto v ledničce. Pokud chcete, aby vydržel déle, nalijte ho do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a zavařte při 85 °C po dobu 20 minut. Nechte vychladnout.
Další možností, jak sirup uchovat, je jeho zamražení. Nalijte ho do nádoby, která smí do mrazničky (vhodnější jsou menší nádobky, abyste je mohli průběžně odebírat), a v případě potřeby je vyndejte a nechte rozmrazit.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby koláčky nebyly vysušené? Pozor na suroviny i na teplotu při pečení
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Kosmatice, to je nejlepší možnost, jak využít květy černého bezu. Křupavé těstíčko vylepší rum, důležité je krátké smažení při vyšší teplotě
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?