Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule
21. 7. 2023 Vaření
Kapusta je výborná, ale trochu nedoceněná velmi zdravá zelenina. Pokud máte k dispozici tyto zelené kapustové kuličky, přichystejte si dušenou vepřovou plec s kapustičkami a chutí rozmarýnu.
Proč si dát kapustičky
Růžičková kapusta patří mezi milovanou nebo nenáviděnou zeleninu. Jak si ji ale oblíbíte, budete si ji chystat často. A není divu. Tato zelenina je bohatá na vitaminy a je také plná vlákniny. Když je správně upravená, výborně chutná. Poradíme, na co se zaměřit.
Jak připravit kapustičky
Kapustičky pečlivě vybíráme. Kupujeme jen svěže zelené kusy, které nejsou poškozené a které mezi sebou vržou. Růžičková kapusta vydrží v misce v lednici několik dnů. S přibývajícími dny kapustičky od svrchních listů zavadají. Tyto lístky můžeme odloupnout a zbytek použít.
Kapustičky můžeme také mít zamražené v mrazáku a nyní je nejvyšší čas je zpracovat. Pokud nevíme, kam s nimi, kromě polévky můžeme tuto zeleninu přidat právě k dušenému vepřovému masu. Skvěle se ale hodí i jako příloha, jen tak opečené na slanině. Kapusta nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu.
Co je třeba na dušené vepřové a kapustičky
Základem pokrmu je dozlatova osmažená cibulka, která dodá chuť. Z masa využijeme vepřovou plec, která je rychlá na přípravu.
Maso včas vyndáme z lednice, aby na pánev nepřišlo studené, a zprudka a důkladně ho orestujeme, aby nepřišlo o šťávu. Vepřové podléváme vývarem nebo vodou. Chuť zajistí pepř, bobkový list a česnek, o vůni se postará rozmarýn.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…
Jak na přípravu dušené vepřové pleci s kapustičkami
Na přípravu dušeného vepřového masa budete potřebovat: 3 velké cibule, 1 lžíci sádla, 800 g vepřové plece, 2 lžíce mleté papriky, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy, 1 kousek snítky čerstvého rozmarýnu, mletý pepř, 500 g růžičkové kapusty, 5 stroužků česneku, ¾ lžičky Solamylu a vývar na podlití nebo vodu.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Do velké pánve dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli a osmažte ji do zlaté barvy. Maso nakrájejte na velké kostky a prudce orestujte na cibuli. Osolte ho a přidejte mletý pepř, papriku, promíchejte a rychle zalijte vodou/vývarem do výšky poloviny masa. Přidejte kuličky pepře, snítku rozmarýnu a bobkové listy. Na mírném plameni za občasného promíchání duste asi 40 minut.
Očistěte kapustičky od nevzhledných lístků. Do kastrolu nalijte vroucí vodu, osolte ji a přiveďte k varu. Přidejte kapustičky a vařte je tři minuty.
Ve 100 ml studené vody rozmíchejte ¾ lžičky Solamylu, a přilijte tekutinu k měkkému masu. Kapustičky přidejte k masu. Česnek prolisujte do pánve a dvě minuty vařte. Dochuťte pepřem a solí. Podávat můžete třeba s vařenými bramborami.
Zdroje informací:
nzip.cz: Růžičková kapusta
wikipedia.org: Růžičková kapusta
Náš tip: Připravte si zapečené kapustičky v bramborách a mletém mase podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Růžičková kapusta získá správnou chuť a jemnost teprve po přemrznutí. Sklízíme ji čerstvou od podzimu až do jara
Jak dlouho vařit celé brambory ve slupce? Závisí to na několika okolnostech
Vepřové maso je velmi oblíbenou a univerzální surovinou na přípravu pokrmů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Opékání či restování masa tak, aby si udrželo šťavnatost a zůstalo křehké i chutné, má svá pravidla
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní