Den krevet
Národní den
Dne 10. května si připravte opravdovou lahůdku z darů moře. Slavíme Den krevet, malých korýšů, které jsou v gastronomii velmi ceněné pro svou rychlou a snadnou přípravu. Pokud je umíte správně připravit, chutnají opravdu báječně.
Krevety patří k nejoblíbenějším mořským plodům, na kterých si můžeme pochutnat. Existuje až 3000 druhů, nicméně v gastronomii se nejčastěji používají královské, tygří, obří anebo malé koktejlové krevetky, ze kterých se připravuje oblíbený krevetový koktejl. Krevety můžeme koupit čerstvé, které mají specifickou lehce šedou barvu. Také můžeme sehnat mražené krevety, a dokonce již vyloupané, které jsou pro konzumaci snazší, avšak tepelná úprava nevyloupaných krevet zaručí šťavnatější výsledek. Krevety nabízí mnoho možností, jak je v kuchyni využít. Můžeme je restovat, grilovat, smažit i dusit.
Jak krevety připravit
Těchto malých korýšů se rozhodně nemusíte obávat. Příprava je snadná a jednoduchá. Záleží na nás, zda zvolíme již vyloupané krevety, nebo v krunýřcích, důležité je odstranit střívko, které by jinak způsobilo hořkou chuť celého pokrmu. Chuť krevet nejvíce vyniká v kombinaci s česnekem, bílým vínem a limetkou. Také se k nim výborně hodí asijské koření a zázvor. Okořeněné krevety dle naší chuti můžeme opéct na grilu, osmažit zlehka z obou stran na olivovém oleji na pánvi, nebo povařit podle velikosti krevet 5-10 minut. Hotové krevety získají narůžovělou barvu. Jako příloha je výborná opečená bagetka, salát, nebo z nich můžeme udělat pokrm ve spojení s kořením a těstovinami nebo rýží.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den krevet?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů