Nejoblíbenější recepty s jablky
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi. Ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje, je skutečně plné vitamínů a důležitých látek. Ve stogramové porci, což je zhruba jedno středě velké jablíčko, najdete až 30 mg vitamínu Ca celou řadu dalších antioxidantů, například vitamín E. Antioxidanty chrání lidské buňky a posílují imunitu, čímž pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Jedno jablko vám dodá 1,6 gramů vlákniny. Díky vláknině mohou jablka snižovat hladinu cukru v krvi, což zase působí jako prevence cukrovky. V jablkách dále najdeme významné množství draslíku, vápníku i hořčíku. Díky tomu jablka vyrovnávají krevní tlak i hladinu cholesterolu, působí protizánětlivě, čistí játra, zlepšují zrak a jsou blahodárné i pro trávicí a nervovou soustavu. Podle některých výzkumů pomáhá pojídání ovoce s tak komplexní škálou prospěšných předcházet rozvoji Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.
Jablka dozrávají koncem léta a nejvíc je jich na podzim. V ČR dříve stávaly tisíce jabloní. Kvůli obrovské úrodě se ale postupně přistupovalo ke kácení strom ůa rušení sadů. Důsledkem toho je, že dříve nejdostupnější ovoce se dnes cenově příliš neliší od exotickýc ha dovážených druhů, jakými jsou například banány nebo pomeranče. I tak ale Češi na jablka nedají dopustit a pořád je jich dost, že jsou v obchodech dostupná celoročně. Absolutní klasikou je jablečný štrůdl, skvělé jsou sušené křížaly. Z jablek se dělají mošty i džusy, výtečné kompoty. Jablka jsou vynikající v kombinaci s hruškami a dochucené hnědým cukrem a skořicí. Možností, jak toto ovoce zrpacovat, je opravdu mnoho.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Galantnost nesmí zemřít, říká odborník na etiketu Ladislav Špaček. Připomíná také, kdo si v restauraci sedá první a kdo platí
Srnčí hřbet à la retro dezert Metro: Zákusek z třeného těsta s jemným citronovým krémem je vláčný a rozplývá se na jazyku
Historie ananasu: Býval symbolem bohatství a luxusu, dnes se dává na pizzu