Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé zeleniny, který je dostupný po dlouhé a chladné zimě. Tato plodina původně pochází z Asie, ale znali a pěstovali ji dokonce i staří Egypťané. V našich končinách se ředkvička rozšířila a začala cíleně pěstovat ovšem až v 18. století.
Porce ředkviček vážící 100 gramů obsahuje zhruba 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku, 24 mg vápníků, 11 mg sodíku a 50 mg fosforu. Cibulky ředkviček, které se nejčastěji konzumují, se z 95 % skládají z vody a ve 100 gramech obsahují pouze 11 kcal, což znamená, že je tato zelenina výborná pro dietáře a milovníky zdravé stravy.
Ředkvičky jsou nejlepší syrové, a to třeba v salátech nebo ještě lépe ve svěží pomazánce vyrobené například z tvarohu nebo čerstvého sýra. Cibulky mají jemně pikantní chuť, a to díky obsahu hořčičného oleje. Pokud ji milujete a chcete ji na talíři zvýraznit, určitě si nakrájené ředkvičky posolte. Zároveň se z ředkviček dá uvařit výborná polévka.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 14 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Galantnost nesmí zemřít, říká odborník na etiketu Ladislav Špaček. Připomíná také, kdo si v restauraci sedá první a kdo platí
Srnčí hřbet à la retro dezert Metro: Zákusek z třeného těsta s jemným citronovým krémem je vláčný a rozplývá se na jazyku
Historie ananasu: Býval symbolem bohatství a luxusu, dnes se dává na pizzu