Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na oblibě stromkové kultivary s bělavými, žlutými, zelenými i červenými plody, které můžeme sklízet postupně od června do srpna.
Kříženec mezi srstkou a černým rybízem je josta, ve které se spojily dobré vlastnosti obou plodin. Nemá typickou vůni černého rybízu, která může být někomu nepříjemná. Zpracování je totožné s rybízem a angreštem.
Jak zpracovat angrešt?
Plody angreštu mají tužší a hůře stravitelnou slupku. Obsahují mnoho minerálních látek, zvláště draslík, ale i fosfor, vápník, železo, sodík. Vitaminu C obsahuje víc než citrony, kromě něj také významné množství karotenu a vitaminy skupiny B. má močopudné a mírně projímavé účinky.
Angrešt skladujeme podobně jako rybíz v chladné místnosti 8-10 dní, v chladničce 6 týdnů i déle. Zmrazujeme ho v cukru nebo sirupu, jeho trvanlivost tím prodloužíme na 8-10 měsíců.
Nezralé plody jsou bohaté na pektin a ovocné kyseliny, čehož využíváme při výrobě kompotů, čatní, džemů a rosolů a pomáhají i u druhů, které mají pektinu málo. Plně vyzrálé plody používáme na moučníky, polévky, omáčky, mošty, víno a k přímé konzumaci.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rafaello, oblíbené nepečené cukroví: Poradíme několik tipů, jak je zdokonalit
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Rafaelo: Vyzkoušejte 2 nejlepší postupy tvoření lahodných kokosových kuliček
Komentáře