Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Zbývají vám zásoby červené řepy? Pokud si zamilujete boršč, nejspíš se vám řepy bude naopak nedostávat. Jednoduchá polévka se připravuje v různých verzích, ale červená řepa v ní musí být pokaždé. Víte, jak dosáhnout krásné barvy boršče?
Z červené řepy připravujeme pomazánky a saláty nebo ji využijeme do moučníků. Předvařenou řepu lze sterilovat a používat k různým pokrmům. Největší popularitu si získala krásně zbarvená polévka z červené řepy s názvem boršč, která se vaří tak hustá, až v ní stojí lžíce. Tuto polévku můžeme připravit zcela bez masa podle jednoduchého receptu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit výborný boršč
Každému vyhovuje něco trochu jiného, ale přesto pro vás máme několik tipů.
- Nejprve na tuku osmahneme nakrájenou cibuli - když ji hned trochu posolíme, lépe pustí šťávu. Po chvilce přidáme jemně nastrouhanou řepu a mrkev, vše podlijeme menším množstvím vody.
- Řepy dáme alespoň 2x více než mrkve. Pokud dáme naopak více mrkve, ovlivní již barvu polévky.
- Když přidáme něco kyselého (např. citrónovou šťávu), řepa si zachová hezčí barvu.
- Po chvíli přilijeme horkou vodu, přisypeme na kostičky nakrájené brambory a přidáme rajčatové pyré. Povaříme.
- Po chvíli ještě přisypeme zelí nakrájené na velmi jemné nudličky, lze přidat i trochu kysaného zelí. Polévku s ním vaříme už jen krátce.
- Polévku přisladíme a osolíme, dochutíme třeným česnekem. Koření není nutné, ale můžeme přidat bobkový list a nové koření.
- Hotovou polévku na talíři zdobíme zakysanou smetanou a jemně nakrájeným koprem nebo naťovou petrželí.
- Tip: Kdo chce, vylepší polévku uvařenými fazolemi nebo masem.
Boršč podáváme hned po uvaření, ale ještě lepší je druhý nebo třetí den, když se chutě náležitě rozleží a barva polévky získá na intenzitě.
Následující video vám ukáže postup přípravy boršče, tentokrát s masem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 1 hodinou
Lososová frittata
Přidáno před 1 hodinou
Křenový dip
Přidáno před 19 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 21 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak můžeme využít citrusy v kuchyni? Vylepší chuť omáček i polévek a hodí se také na smažené pokrmy nebo do rizota
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Komentáře