Desatero rad na téma borůvky: Poradíme, jak je nejlépe uchovat a zpracovat nejen do koláčů
Borůvky patří k nejzdravějšímu ovoci, na kterém si v závislosti na jednotlivých druzích můžeme pochutnávat od června do září. I když jejich sběr dá práci, odměnou nám budou sladké plody plné šťávy. A co s přebytkem úrody? Správným uskladněním nám budou k dispozici po celou zimu.
Sběr borůvek je v plném proudu a byla by škoda toho nevyužít, protože jsou lahodné, plné šťávy a vitamínů. Čerstvé borůvky si můžeme přidat na snídani do kaše, ozdobit s nimi studené dezerty, upéct z nich koláč, udělat zmrzlinu nebo sirup, a velkou úrodu snadno zamrazíme, usušíme, nebo zavaříme a využíváme tak po celou zimu, kdy je ovoce nedostatek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Co se dá udělat z borůvek
Během letních měsíců si pochutnáme především na čerstvých borůvkách, které stačí očistit a dát do misky k pojídání. Pokud však máme plná ústa borůvek a na keřících stále úrodu, můžeme z borůvek upéct výborný koláč - hrníčkový, bublaninu nebo třeba kynutý s drobenkou. Oblíbené jsou i ovocné knedlíky, které připravíme z kynutého nebo tvarohového těsta a naplníme čerstvými nebo mraženými borůvkami. V létě nám přijde vhod osvěžující borůvkový koktejl nebo zmrzlina. V zimě pak sirup, marmelády a džemy.
2
Jak jíst borůvky
Sběr borůvek je pracný, ale pochutnají si na nich dospělí i děti. Před konzumací borůvky vždy opláchneme čistou vodou, abychom je zbavili případných nečistot. Borůvky můžeme bez obav jíst syrové, nebo je zpracovat do koláčů, dezertů, marmelád a džemů. Přebytek jednoduše zamrazíme nebo usušíme.
Mohlo by vás zajímat
3
Jak zpracovat borůvky
Borůvky patří k nejcennějšímu ovoci plnému antioxidantů, a proto bychom je měli jíst co možná nejčastěji. Můžeme si pochutnat na čerstvých syrových borůvkách, kterými ozdobíme ranní kaši nebo lívance. Také z nich můžeme upéct nejrůznější sladké koláče, uvařit ovocné knedlíky, připravit smoothie plné vitamínů, nebo je zavařit ve formě kompotu, povidel, nebo marmelády, která nám vydrží po celou zimu. Jednoduché a trvanlivé řešení je také jejich zamražení nebo usušení.
4
Co upéct z kanadských borůvek
Borůvkové moučníky jsou jednoduše neodolatelné. Mezi nejoblíbenější patří kynuté táče či na přípravu rychlejší bublaniny a hrníčkové koláče. K borůvkám se dobře hodí také tvaroh, nebo pudink. Nesmíme samozřejmě zapomenout na lahodné nepečené cheesecaky a panna cotty zdobené borůvkovým přelivem.
5
Jak dlouho vydrží borůvky
Pokud jsme si donesli nasbírané borůvky z lesa, je třeba počítat s tím, že budou mít kratší trvanlivost než klasické kanadské s pevnější slupkou. V chladničce nám vydrží přibližně 3 dny, kanadské borůvky o pár dní déle. Během skladování doporučujeme borůvky hlídat a průběžně odstraňovat scvrklé či plesnivé plody. Také je před skladováním neoplachujeme vodou, tím bychom totiž jejich trvanlivost o dost zkrátili. Mražené borůvky vydrží v mrazničce až 12 měsíců.
6
Jak nejlépe uchovat borůvky
Čerstvé borůvky můžeme skladovat pouze pár dní, ideálně v chladničce. Plody před skladováním neomýváme, protože by zvlhly a brzy začaly plesnivět. Borůvky jsou také velmi vhodné k zamražení, kde nám vydrží 8 měsíců, obalené v cukru i 12 měsíců.
7
Jak správně zmrazit borůvky
Pokud zvažujeme, jak co nejdéle uchovat úrodu borůvek, je zamražení tou nejlepší možností. Bobulovité plody je dobré předmrazit. Celé plody borůvek zbavíme stopek, opláchneme a osušíme do sucha. Poté je dáme na mělkou misku, kde je můžeme smíchat i s trochou cukru, který je skvělý konzervant a prodlouží trvanlivost borůvek v mrazničce až na 12 měsíců. Misku umístíme do mrazničky, kde necháme borůvky ztuhnout a až poté borůvky přesuneme do mikrotenových sáčků nebo do uzavíratelných krabiček zamrazit. Tímto procesem docílíme toho, že se plody neslepí a kdykoliv si můžeme odsypat potřebné množství. Borůvky bez cukru nám vydrží v mrazničce až 8 měsíců.
8
Jak rozmrazit borůvky
Rozmrazování borůvek provádíme pomalu. Potřebné množství borůvek z mrazničky umístíme do chladničky a necháme pozvolna povolit a rozmrznout. Dále použijeme podle libosti, ale pamatujeme na to, že již jednou rozmražené borůvky nenecháváme opět zamrazit. Na přípravu koláčů, marmelád a kompotu není třeba borůvky z mrazničky rozmrazovat.
9
Jak očistit borůvky
Abychom si mohli na borůvkách bez obav pochutnat, doporučujeme je opláchnout čistou vodou a zbavit stopek. V případě, že plody nebudeme konzumovat ihned, před umístěním do chladničky je neoplachujeme.
10
Jak si umýt ruce od borůvek
Při sběru borůvek se můžeme pořádně zašpinit. Fialové ruce nám většinou zůstanou i po důkladném umytí rukou mýdlem. Naštěstí pro vás máme jednoduchý a účinný tip. Do trochy teplé vody přidáme lžičku kyseliny citronové a v tomto roztoku si ruce omyjeme. Avšak i na oblečení mohou borůvky napáchat značné škody. Skvrny na bílém prádle očistíme lihem nebo peroxidem vodíku. Barevné prádlo namočíme do studené vody, skvrnu posypeme solí a vydrhneme kartáčem.
Jak na borůvkové kynuté knedlíky
Ovocné knedlíky jednoznačně patří k nejoblíbenějším pokrmům během letních měsíců. A co teprve plněné borůvkami, ty jsou bezkonkurenční. Z hrubé mouky si připravíme kynuté těsto, které necháme dostatečně vykynout. Z těsta tvoříme kousky, které plníme borůvkami. Zabalíme, necháme chvíli nakynout a vkládáme do vařící vody. Po uvaření nezapomeneme propíchat vidličkou a na talíři zdobíme podle chuti.
Ještě přinášíme podrobný video-návod, jak si borůvkové knedlíky připravit.
A co nejraději pečete z borůvek vy? Podělte se s námi o vaše oblíbené recepty do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Sladké borůvky: Jak dlouho je skladovat, jak je správně mrazit a co s nimi v kuchyni
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
6 tipů, jak správně mrazit ovoce: Jaké plody sesypat dohromady a které zamrazit zvlášť
Komentáře