Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Rozhodně se jich nemusíme bát. Řeč je o tzv. dršťkách, které se běžně v restauracích připravují a mezi labužníky jsou často vyhledávané. Přinášíme vám několik tipů, jak je připravit a velmi si na nich pochutnat.
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a jsou dobře stravitelné. Nejčastěji se z nich připravuje dršťková polévka, jejíž vůně se často line z restaurací, ale i menších občerstvení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čištění a příprava
- Ve většině obchodů již zakoupíme vyprané dršťky. Pokud se vám však zdá, že potřebují ještě péči, nejrychleji je vyčistíte proplachem ve studené vodě a následných krátkým povařením ve vodě s octem nebo citronovou šťávou. Zabráníme tak i možnému zápachu.
- Pokud jsme zakoupili předvařené dršťky, ušetříme si čas, protože tepelná úprava zabere přibližně 20-30 minut.
- V případě, že máme nepředvařené, řádně je očistíme a vaříme 2x30 minut, kdy vždy vodu slijeme a nalijeme novou. Po třetí nalijeme čistou vodu a vaříme další 2-3 hodiny.
Jak dršťky připravit
Dršťky jsou velmi variabilní a my vám přinášíme několik tipů, jak je připravit.
- Dršťky v kořeněném těstíčku - Netradiční úprava drštěk, které obalíme v těstíčku z vína a směsi koření. Následně je smažíme na oleji dozlatova. Dršťky jsou křupavé a ochucené těstíčkem. Velká delikatesa.
- Dršťky na smetaně - Tímto receptem vykouzlíme lahodný oběd. Pokud použijeme předvařené dršťky, bude i vaření rychlou záležitostí. Smetanová omáčka, divoké koření a knedlík, přesně to se k dršťkám hodí.
- Dršťky s růžičkovou kapustou - Připravujeme v pomalém hrnci, všechny suroviny se tak krásně prolnou. Ovoníme rozmarýnem, zjemníme smetanou a podáváme například s opékaným bramborem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře