Rakvičky pečené ve formičkách většina lidí zná. Znáte ale i žloutkové cukroví vykrajované?
Kromě žloutkového rakvičkového cukroví známe také žloutkové cukroví, které se vykrajuje formičkami nebo nožem a také jen suší v troubě při mírné teplotě, aby neztmavlo. Je mírně kypřené amoniem, cukrářským droždím.
Vykrajované cukroví je jednodušší, nemusíme vymazávat formičky, stačí nám vykrajovací formičky nebo jen obyčejný nůž. Ale postup má svá pravidla, která je nutné dodržet, aby se vše podařilo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na žloutkové vykrajované cukroví
Na tento druh pečiva potřebujeme 4 žloutky, 500 g moučkového cukru do těsta + na podsypání a ½ kávové lžičky cukrářského droždí (někdy se mu říká Salajka, Amonium, Jelení sůl). Kypřidlo koupíme v drogerii a uchováváme v šroubovacích skleničkách, aby nevyprchalo.
- Polovinu cukru utřeme se žloutky a droždím do světlé barvy, pak postupně zapracujeme zbylý cukr, až vznikne tužší těsto.
- Těsto rychle osychá, proto tu část, kterou nezpracováváme, zakryjeme.
- Vál poprášíme moučkovým cukrem.
- Těsto na něm po částech rozvalujeme na sílu stébla (asi jako na perníčky) a vykrajujeme formičkami. Volíme jednoduché, málo členité tvary. Lépe se s nimi manipuluje.
- Kromě vykrajovaček můžeme plát rozkrájet na proužky, obdélníčky nebo čtverečky. Po upečení vznikne nápodoba rakviček.
- Přendáme na plech vyložený papírem na pečení.
- Tvary sušíme při 80 °C asi 30-40 minut. Správně upečené cukroví nesmí ztmavnout, uvnitř je duté a suché. Při pečení uniká čpavek, proto důkladně větráme.
- Zchladlé můžeme před konzumací ozdobit šlehačkou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 5 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 9 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 11 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně vyložit plech pečicím papírem? Poradíme vám jednoduchý postup
O plechové formičky na cukroví musíme pečovat, aby nám sloužily dlouho a bez problémů. Poradíme, jak se o ně starat
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře