Jak pěstovat jedlou mochyni: Lampionky ukrývají sladkokyselé plody
Jedlou mochyni neboli mochyni peruánskou pěstujeme u nás jako jednoletou rostlinu, na které vyrůstají drobné lampionky ukrývající plody sladko-kyselé chuti. Tyto kuličky obsahují větší množství vitamínu C a také minerálních látek. Poradíme, jak mochyni pěstovat.
Plody mochyně sbíráme tehdy, když lampiony začínají usychat, plody uvnitř jsou zralé a sytě zbarvené. Ze zralých plodů můžeme připravit kompoty a džemy, nebo je konzumovat čerstvé. Usušené plody se skvěle hodí do čajových směsí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak pěstovat jedlou mochyni?
Pěstování této rostliny je velmi nenáročné. Sklizeň provádíme v září. Bobule můžeme uskladnit v suchu a chladu - vydrží ke konzumaci ještě pár měsíců.
- Semínka pro pěstování sazeniček je třeba vysévat v únoru nebo březnu. Máme také možnost koupit již předpěstované sazeničky.
- Do zahrady rostliny vysazujeme až během května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.
- Mochyně mají rády hodně živin, tudíž bychom měli před sázením zeminu vždy prohnojit.
- Místo vybíráme především na jižní straně, mochyně miluje teplo a sluníčko.
- V průběhu července a srpna se mochyně rozroste a rozvětví a je třeba ji přivázat k opoře (třeba k bambusové tyčce), případně vyštipovat podobně jako rajčata, aby hlavní kmen zesílil.
Mohlo by vás zajímat
Mochyně je velmi nenáročná rostlina k pěstování a její plody pro zpestření jídelníčku za to rozhodně stojí. Stala se jedlá mochyně vaším favoritem? Napište nám vaše zkušenosti do komentáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Nejmenší exotické ovoce na světě: Physalis chutná jako jahody a ananas, kumquat je jako mini pomeranč, co se jí se slupkou
Předpěstování zeleniny ze semínek krok za krokem: Manuál, jak na vlastní úrodu, nejen pro začátečníky
Cizokrajné ovoce v kuchyni: Je lahodné a v dezertech zcela úchvatné
Komentáře