Jak udělat krutony v troubě nebo na pánvi. Oblíbené křupavé kostičky do polévek a salátů
Krutony připravujeme ze staršího pečiva. Rohlíky, chléb, bagety, toustový chléb - všechno se hodí. Krutony dovedou vylepšit a pozvednout krémové polévky a saláty. Jejich příprava je snadná a nejchutnější jsou čerstvé.
Krutony ze staršího pečiva
Starší, ale i čerstvé, pečivo nakrájíme na úhledné kostky o velikosti přibližně 1 cm x 1 cm. Krutony pečeme buď v troubě nebo na pánvi, na sucho nebo na tuku Jsou to vlastně miniaturní "topinky", proto je i jejich příprava obdobná. Zvlášť chutné jsou s česnekem a kořením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krutony v troubě
- Kostky nakrájeného pečiva rozložíme na plech - buď přímo, nebo na pečící papír.
- Plech vložíme do trouby vyhřáté přibližně na 180 °C.
- Necháme krutony v troubě mírně zezlátnout.
- Pokud je pokapeme ještě před vložením do trouby olejem, přijmou zbytečně velké množství tuku.
- Proto raději zvlášť na pánvi rozehřejeme olej (případně Zlatou Hanu nebo máslo), do kterého po chvilce vmícháme rozmačkaný česnek a sůl. Zahříváme. Česnek se krásně rozvoní.
- Kdo chce, přidá ještě oblíbené koření (suché nebo čerstvé) a krátce prohřeje.
- Jakmile vytáhneme plech z trouby, vmícháme do krutonů připravený rozehřátý olej s česnekem a kořením.
- Dobře promícháme a plech ještě na malou chvilku vložíme do trouby, aby se chutě prostoupily.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krutony na pánvi
- Krutony připravujeme i na pánvi. V tom případě je vložíme do předem rozehřátého tuku a smažíme je dozlatova, občas zamícháme.
- Ke konci smažení přidáme rozmačkaný česnek, sůl a vhodné koření.
- Prohřejeme, promícháme a odstavíme.
- Hotové krutonky necháme okapat na mřížce nebo je položíme na chvilku na papírový ubrousek.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krutony nasucho
- Krutonky lze péct jen na sucho - v tom případě použijeme troubu, pánev nebo kontaktní gril.
- Na sucho opečené krutony nemusíme spotřebovat hned, po zchladnutí je nasypeme do sklenice a používáme podle potřeby.
- Před použitím je ohřejeme - pak jsou chutnější.
- Kdo chce, promíchá ohřáté krutony s ochuceným česnekovým olejem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky s krutony
Krutony dáváme hlavně do krémových polévek. Budou s nimi ještě chutnější. Hodí se do česnečky, brokolicové, cuketové a do hrachové polévky - ze suchého a zeleného hrachu (čerstvého i mraženého). Tradičně se přidávají do rybích polévek.
Saláty s krutony
Krutony jsou oblíbené v salátech. Skvělé jsou v kombinaci s rajčaty, paprikou, bazalkou a balkánským sýrem. Česnekové krutonky lze dochutit provensálským, chilli nebo italským kořením. Krutonky s mletou paprikou ohříváme pouze krátce, aby nezačaly hořknout.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Hráškový krém: Klasiku školních jídelen připravíte snadno, stačí 3 hlavní suroviny a vylepšovat můžete už podle vlastní chuti
Jak připravit česnečku: Stačí na to jen pár ingrediencí a česnek se musí přidat ve správnou dobu, aby měla pořádné grády
Komentáře