Jak připravit špagetovou dýni: Dlouhá vlákna z upečené dužiny připomínají špagety
Špagetovou dýni poznáme od ostatních díky vzhledu - je oválného tvaru a jemně žluté nebo žíhané barvy. Po upečení z dužiny vidličkou vytáhneme jemná vlákna, která vypadají jako špagety. Dochutit je můžeme omáčkou i parmezánem.
Jedním z důvodů, proč zařadit špagetovou dýni do jídelníčku, je její originalita a jemná chuť. Tato dýně je bohatá na kyselinu listovou, draslík i beta karoten, naopak kalorie v ní nenajdete téměř žádné. Je skvělou náhradou špaget u bezlepkové diety.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit dýňové špagety
Postup je velmi jednoduchý a výsledné špagety můžeme spojit s lahodnou omáčkou nebo je také zapéct v troubě s masovou směsí.
- Troubu si nejprve předehřejeme na 190 ℃.
- Dýni podélně rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu se semínky.
- Vnitřek dýně nesmíme zapomenout potřít olivovým olejem a jemně okořenit solí a pepřem.
- Nyní vložíme dýni na plech s pečicím papírem řezem dolů a pečeme cca 30–45 minut. Ke konci pečení obě poloviny otočíme a necháme ještě 5 minut dopéct, aby dýně uvnitř vyschla.
- Dýni průběžně kontrolujeme, po přepečení by vznikla naopak z vláken kaše. Dýně je správně upečená ve chvíli, kdy jde snadno vidličkou propíchnout a oddělují se špagetová vlákna.
Dýně je velmi oblíbená surovina v kuchyni, můžete se inspirovat následujícím videoreceptem, jak si upéct lahodnou dýni (tentokrát hokaido) s bramborami. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Encyklopedie dýní a co s nimi v kuchyni: Máslová se hodí do koláčů, hokkaido do polévek i k pečení a špagetová jako příloha
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Komentáře